A Budai Várban demonstrálnak a turizmust képviselő szakmai szervezetek

A Budai Várban demonstrálnak a turizmust képviselő szakmai szervezetek

Az augusztus végén szerveződött Turisztikai Szektor Saját Érdekképviselete Facebook csoport ezúttal a Budai várban, a Dísz téren demonstrál a turizmus megmentésért és a turisztikai szektor munkahelyeinek megtartásáért. A megmozdulás során átadják az ágazat megmentésére irányuló követeléseket (Főnix manőver) Orbán Viktor miniszterelnöknek, vagy az általa kijelölt személyeknek. A petíció lényeg szerint, ha a kormány nem reagál időben és a turizmus bedől, akkor az a gazdaság más szereplőit is súlyosan fogja érinteni.

A szakmai szervezet múlt pénteken is demonstrált, a több mint 1500 turisztikai dolgozó és 80 busz részvételével lezajlott békés felvonuláson és a Hősök terén.

Akkor egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a járvány nyomán rendkívül nehéz helyzetbe került ágazatot tovább sújtotta a kormány és Orbán Viktor által hangoztatott "több Balaton, kevesebb Adria" politika. A résztvevők ugyanis úgy látják, a belföld nem pótolhatja a külföldről érkezők hiányát, illetve a külföldi utakat is szervező irodák bevételkiesését.

A turizmusban dolgozók az alábbiakat követelik petícióban a kormánytól:

- Járulékkedvezmény biztosítása 2021.december 31-ig az utazási irodák (szervezők és közvetítők), a buszos vállalkozások, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozások (beleértve a KATÁ-sok adóterheit is), valamint a turizmus többi szegmensében lévő vállalatok számára. Bértámogatás meghosszabbítása 2021. május 31.-ig.

- Az utazási irodával utazóknak az állam vállalja át a (a koronavírus okozta fertőzés kimutatására alkalmas) PCR-teszt teljes költségét.

- Ahol a járványhelyzet nem indokolja, kérjük az azonnali felülvizsgálatot, és az utazásra nem javasolt térség besorolásának eltörlését, határok korlátozás nélküli megnyitását, abban az esetben, ha az utas, utazási irodával utazik. Így biztosítva az utasok teljes körű biztonságát, illetve a szakmánk hitelességének helyreállítását!

- Kérjük, hogy nemzetközi mintára az utazás irodák saját hatáskörben dönthessék el azt, hogy egy adott út lemondása esetén a részvételi díj visszatérítését utazási voucher vagy pénz formájában téríthessék meg, mivel már a járványügyi helyzet előtt az irodák lefoglalták a szállás, repülő kontingenseket és egyéb szolgáltatásokat, melyeket az irodák nem kapnak vissza. Jelen esetben, már több hónapja bevétel és utak nélkül még a 100%-os részvételi díjról szóló voucher is nagy teher az irodák részére, mivel békeidőben a részvételi díjak részét képezik az iroda fenntartási, reklám költségei (stb.) melyre tavaly óta költöttünk, és most vissza kellene fizetni.

- Egyszeri vissza nem térítendő támogatás minden regisztrált utazási irodának (beleértve az utazásközvetítő irodákat is), buszos vállalkozásnak, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozásoknak, valamint a magán üzemeltetésben, nem állami fenntartásban lévő turisztikai attrakcióknak (múzeum, állatkert, növénykert, stb). Ezzel elősegítve a munkavállalók munkahely megtartását. A vissza nem térítendő támogatást a költségekre, likviditási problémákra használnánk fel (iroda helyiség-bérleti díj támogatása, fenntartási költségek, stb.)

- Kérjük az utazási irodák esetén az államtól a vagyoni biztosíték érvényességének meghosszabbítását 2021. június 30-ig. A vagyoni biztosítékot 2021. május 31-ig kelljen megfizetni. 2020. október 31-én csak regisztrációra legyen szükség, díj megfizetése nélkül.

- A hazai turizmust segítve, a belföldi vagyoni biztosíték díjának teljes átvállalása, hogy az utazási irodák belföldi utakat is tudjanak szervezni.

- Az állam részben vagy egészben vállalja át a következő évi nemzetközi vagyoni biztosíték költségét, annak érdekében, hogy ha a járványügyi intézkedések szigorodnak, akkor az utasaink által befizetett részvételi díjak ne vesszenek el, utasainkat ne érje kár.

- A belföldi turizmust segítve a járvány ideje alatt az autóbuszos utazások tekintetében részben vagy egészben kérjük az ÁFA eltörlését.

- Piacnyitást kérünk a közszolgáltatásban. A magánszektoros autóbuszos vállalkozók részt vehessenek a közszolgáltatásokban.

- A buszokra előre megvásárolt autópálya matricák érvényessége automatikusan hosszabbodjon meg 2021. december 31-ig, hiszen az idei évben nem használtunk autópályákat.

- A vállalkozások jelenleg érvényben lévő hitelmoratóriumát hosszabbítsák meg 2021. július 31-ig. Telephelyek, irodák, egyéb bérlemények szerződéseinek felmondási moratóriuma hosszabbodjon meg 2021.július 31-ig.

- Az iparűzési adó (IPA) elengedése 2021. december 31-ig.