Egyelőre nem lesz kijárási korlátozás - erről is beszélt az Operatív Törzs mai tájékoztatóján

Egyelőre nem lesz kijárási korlátozás - erről is beszélt az Operatív Törzs mai tájékoztatóján

Kétségtelenül itt van a koronavírus-járvány második hulláma: hétvégén átlépte az ezret a napi fertőzöttszám, hétfőn pedig már majdnem 14 ezren aktív fertőzöttet tartanak számon. A friss adatok szerint hétfőre virradóra 876 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos egyértelművé tette, hogy nem minden fertőzött tekinthető betegnek, csak egy részük, mert a tünetmentes koronavírusosokat nem lehet betegnek tekinteni. "A tünetmentesek is tovább tudják adni a fertőzést, így az idősek veszélyeztetettsége továbbra is magas" - hívta fel a figyelmet.

A hétfőn érvénybe lépett szabályok közül kiemelte a maszkhasználatra vonatkozót, melynek értelmében a maszk már nem lehet sál, emellett kötelező az orrot is eltakarnia.

Müller bejelentette, további javaslatokat is fognak tenni arra vonatkozóan, hol legyen ajánlott a szájmaszk használata.

Felidézte, "volt már rá példa, hogy esküvőn történt csoportos fertőzés.”

Az országos tisztifőorvos elmondta továbbá, hogy 10 napra csökkent az eddig 14 napos karanténkötelezettség, de a hatósági házi karanténban élő személy lakótársa nem szabadulhat korábban 10 napnál, mivel ő "bizonyítottan pozitív eset mellett élt", míg a külföldről hazatérő személyek nem.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ helyettes vezetője elmondta, a maszkkötelezettség 6 éves kor fölött érvényes.

Fontos újdonság, hogy a hétfői naptól az oktatási intézményekről is közölnek adatokat, így pontosan meg lehet tudni, hány iskola, óvoda érintett valamilyen korlátozásban.

“A második hullám alatt is tervszerűen zajlik a védekezés, épp azért, hogy minél kevesebb korlátozást kelljen bevezetnünk. Természetesen van egy intézkedési terv, a járvány dinamikájának megfelelően fogunk mindig dönteni”

- hangzott el az Operatív Törzs mai tájékoztatóján arra az újságírói kérdésre, hogy lesz-e újra idősek védelme érdekében korábban vezetett vásárlási idősáv, vagy kijárási korlátozás.

Müller elmondta, nem mindenki kerül abba az intézménybe, amelyet korábban megszokott mint ellátóhelyet. “Számos szempont alapján döntünk, a beteg érdeke az első”- válaszolta Müller Cecília azzal kapcsolatban, hogy ha tovább nő a kórházi ellátásra szorulók száma, akkor területi vagy szakmai elvet követnek az intézmények bevonásáról.

A hatósági ár pontos definíciója felől is érdeklődik az újságírók, amire az országos tisztifőorvos azt mondta,

a 19. 500 forintos tesztdíjon felül nem kérhetnek egyéb jogcímeken pénzt a tesztet elvégző cégek. Kifejtette, a megállapított összeg két tételből, a mintavétel és az analízis árából adódik össze.

Felmerült kérdésként az is, van-e valamilyen központi iránymutatás arra vonatkozóan, hogy a háziorvosnak mikor, milyen tünetek esetén kell koronavírus-tesztet javasolnia betegei számára. Müller Cecília szerint “a szabályozás folyamatosan változik. Minden orvos saját döntése és szabadsága, hogy ha gyanúsnak véli az esetet, elkészíttesse a vizsgálatot.”

“Az oltásellenesek, vírustagadók háttértudással nem rendelkeznek, de elbizonytalanítják az embereket. Kérjük az embereket arra, hogy megalapozatlan véleményekkel ne tántorítsák el az embereket a megfelelő viselkedési módoktól. A valótlan hírek terjesztése Btk.-tényállás - mondta Kiss Róbert arra a kérdésre, hogy várható-e szigorúbb fellépés a vírustagadók ellen. Hozzátette, eddig több mint száz esetben intézkedtek rémhírterjesztés miatt.