Nyolc új áldozata van a koronavírus-járványnak

Nyolc új áldozata van a koronavírus-járványnak

Az operatív törzs tájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy napi szinten továbbra is magas a fertőzések száma. Az elmúlt 24 órában 633 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, ugyanakkor 8 beteg elhunyt.

Életkorukat illetően a legfiatalabb 51 míg 94 éves volt és az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy mindegyik elhunyt esetében fennállt korábbi krónikus betegség, jellemzően szív-, érrendszeri.

Az elvégzett PCR vizsgálatok száma elérte a  632.031 darabszámot. A fiatalok túlnyomó többségben vannak, a 20-29 éves korosztály a legérintettebb, de az alattuk és felettük lévő korosztály is jelentősen bevonódott.

A védekezés terv szerint folyik, ennek része, hogy szigorúan és szélesebb körben kell viselni a maszkot, a vírus átadásának megakadályozására. A védekezést szolgálja még, hogy a szórakozóhelyek 23 órakor bezárnak, és Müller Cecília szerint ez a csoportosulások megakadályozását szolgálja. 

Elhangzott még, ha a háziorvos bárkit gyanús esetnek vél, kérheti korlátozás nélkül a PCR tesztet. Egyetlen lényeges változás, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén időtartama. A járvány elleni védekezés során továbbra is a közösségi terjedés megakadályozása a cél. Figyelik a kisebb közösségekben uralkodó állapotokat, tehát iskolákat, óvodákat is, hogy helyben lehessen izolálni, a terjedést akadályozni.

Kiss Róbert az ügyeleti központtól elmondta, aki nem magyar állampolgár, Magyarországra csak illetékes rendőrkapitányság által kiadott engedéllyel léphet be. Általános beléptetés esetén náluk is karantént rendelnek el. Egy nap alatt több mint 3000 ember került karanténba, a határon közülük 700-nál többnél rendelték el a karantént. Jelenleg több mint 25 ezer ember van hatósági házi karanténban!

Tegnap 22 esetben kellett intézkedni, mert a tömegközlekedésben utazók nem viseltek maszkot, üzletekben 27 intézkedés történt maszkviselési hiányosságok miatt.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy saját hatáskörben, a rendőrség is ellenőrizheti a maszkhasználatot és mulasztás esetén a tömegközlekedési eszköz vezetőjét, vagy intézmény vezetőjét felhívják a szabályok betartatására, esetleg értesítik a megfelelő hatóságot. Ha szolgálat közben észlelnek szabálytalanságot, a rendőrök intézkednek, de bírságot, feljelentést csak súlyos, vagy ismételt szabálysértés esetén alkalmaznak.

Szintén kérdés volt, hogy milyen esetben rendelhetik el a PCR tesztet a háziorvosok? Müller Cecília közölte, ha a háziorvos gyanúsnak véli betegét, akkor elrendelheti a vizsgálatot, de erre kérik is a háziorvosokat, mert a beteg adata csak így kerülhet be a rendszerbe és innen lehet tudni, hogy a beteg meggyógyul, vagy a legrosszabb eset következik be, és a beteg meghal.

A D-vitamin mint a védekezés egyik formája mér többször felmerült és a tiszti főorvos is megerősítette, hogy a D-vitamin jó. A napi ajánlott bevitel 2000 egység naponta, de lehet ennél több, konzultálni kell az orvossal.

Arra kérdésre, hogy karanténba kell-e vonulnia a szülőknek és a testvéreknek, ha gyermekük is karanténba kerül, Müller Cecília elmondta, ha a gyerek csak kontaktja volt egy pozitív személynek, akkor nem, mert a szülők ilyenkor nem szoros kontaktok. Ha valaki kontaktként kerül hatósági házi karanténba, akkor a protokoll szerint 10 nap múlva visszamehet az iskolába, de csak akkor, ha nem mutat tüneteket.