Az ellenzék polgári engedetlenségre szólított fel, válaszul Lukasenka mai eskütételére

Az ellenzék polgári engedetlenségre szólított fel, válaszul Lukasenka mai eskütételére

Azonnali polgári engedetlenségre szólított fel szerdán a fehérorosz ellenzék válaszul arra, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök szinte teljes titokban letette ma a hivatali esküt, dacára az újbóli beiktatása ellen hetek óta tartó tiltakozásoknak.

A Vilniusba menekült Szvjatlana Cihanouszkaja volt elnökjelölt - Lukasenka legutóbbi választási ellenfele - elítélte az előre be nem jelentett beiktatási ceremóniát.

Az ellenzéki politikus az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésén úgy fogalmazott, hogy Lukasenka ettől a naptól "nem legitim vezetője Fehéroroszországnak".

Szerinte a titkosan zajlott beiktatás nem más, mint a hatalom törvénytelen átvétele.

Az egyetlen megoldás a szabad és tisztességes választások megtartása

- tette hozzá Cihanouszkaja.

Szinte titokban újra letette a hivatali esküt Lukasenka

Letette a hivatali esküt szerdán Minszkben a vitatott körülmények között újraválasztott Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - közölte a BelTA fehérorosz hírügynökség. A jelentés szerint a szertartást néhány száz ember - felső állami vezetők, a törvényhozás tagjai, valamint a tudomány, a kultúra és a sport képviselői - jelenlétében a Függetlenség Palotájában, vagyis az államfői rezidencián rendezték meg.

Az ellenzéki politikus Telegram-oldalán közölte, hogy ezzel a "színjátékkal" Lukasenka korábbi megbízatása lejárt, újabbat pedig nem adott számára a nép.

"Valójában Lukasenka elment nyugdíjba. Ez azt jelenti, hogy a karhatalomnak adott utasításai érvénytelenek, és nem hajthatóak végre"

- fogalmazott. "Én, Szvjatlana Cihanouszkaja vagyok az egyetlen vezető, akit megválasztott a fehérorosz nép" - húzta alá.

A rendszer bírálói azt állítják, hogy elcsalták az augusztus 9-i elnökválasztás eredményét.

Lukasenkát szerdán beiktatták immár hatodik elnöki mandátumába, teljesen váratlanul, előzőleg be nem jelentett szertartás keretében - számolt be a BelTa helyi állami hírügynökség. Paval Latuska, az ellenzéki Koordinációs Tanács tagja a közösségi hálón azt írta, hogy ő és szövetségesei soha nem fogják elismerni, ahogy fogalmazott, "Lukasenka elcsalt választási győzelmét".

Az elnöki beiktatást amúgy különleges műveletnek minősítette az ellenzéki politikus, aki új elnökválasztás megtartását követelte. A lakossághoz fordulva hozzátette:

"Felszólítunk mindenkit, hogy azonnal kezdjen polgári engedetlenségi kampányba".

Linas Antanas Linkevicius litván külügyminiszter az elnöki beiktatást bohózatnak nevezte. Egyben megismételte országa álláspontját, hogy nem ismerik el Lukasenkát törvényesen megválasztott államfőnek.

(MTI)