Százhúszmillió gyorstesztet különít el a WHO a szegényebb országok számára

Százhúszmillió gyorstesztet különít el a WHO a szegényebb országok számára

Százhúszmillió koronavírus-gyorstesztet különítenek el a szegényebb országok számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - közölte hétfőn Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, szervezet főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

A gyorstesztek ára legfeljebb öt dollár (1500 forint) lehet. Ebben állapodott meg az Abbott és az SD Biosensor gyártócégek, valamint a Bill and Melinda Gates Alapítvány - tette hozzá a WHO főigazgatója. A teszteket hat hónapon belül bocsátják rendelkezésre.

A megállapodás értelmében a gyártócégek termelésük ötödét különítik el a rászoruló országok részére. Ugyanakkor a költségek töredékére van eddig fedezet. Az igényelt 600 millió dollárból eddig csak 50 millió gyűlt össze. Szakértők szerint ráadásul ha a szegényebb országok is olyan ütemben tesztelnek, mint a tehetős államok, akkor a 120 millió teszt alig két hétre lenne elegendő.

A gyors antitest-szűrés fél órán belül eredményt ad, míg a PCR tesztek hosszas és drága laboratóriumi vizsgálatokat igényelnek. Az antitestszűrés ezért ideális távol eső közösségben, illetve olyan helyzetekben, amikor feltételezhetően többen megfertőződhettek egy adott helyen.

Putyin beoltatja magát a vakcinájával

Szöuli tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin elnök be fogja oltatni magát. Ezt az orosz elnök dél-koreai hivatali partnerével, Mun Dzse Innel közölte hétfőn telefonon, amikor utóbbi látogatásra hívta akkorra, amikor a járványhelyzet "stabilizálódik". Elmegyek Koreába. Beoltatom magam az orosz vakcinával - jelentette ki Putyin a dél-koreai elnöki hivatalnak az orosz sajtó által ismertetett közleménye szerint, de nem mondta meg, hogy konkrétan melyik fejlesztés alatt álló készítményre gondolt.

"Minél gyorsabban tudjuk a Covid-19 betegséget azonosítani, annál hamarább tudjuk kezelni, illetve elkülöníteni a fertőzötteket és követni kapcsolataikat" - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója hétfőn közölte, hogy a hivatalos globális járványadatok feltehetőleg alulbecsülik a valós helyzetet, így a pandémia halálos áldozatainak száma már jóval meghaladhatta az egymilliót.

33 millió igazolt koronavírus-fertőzöttnél tartunk világszinten

A világon 32 994 213 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 32 749 934 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 992 991, a gyógyultaké pedig 22 615 767 volt.

"A jelenleg közölt adatok valószínűleg inkább alulbecsülik azok számát, akik elkapták a Covid-19-betegséget, illetve elhunytak a betegség következtében" - húzta alá Ryan.

A világon 33 213 739 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 999 202, a gyógyultaké pedig 22 972 682 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő esti adatai szerint.

(MTI)