Kibertámadás érte az Egyesült Államok több száz kórházának számítógépes rendszerét

Kibertámadás érte az Egyesült Államok több száz kórházának számítógépes rendszerét

Az NBC televízió helyi idő szerint hétfőn este arról számolt be, hogy információi szerint ez lehet az Egyesült Államok történetének legnagyobb számítógépes támadása egészségügyi intézmények ellen.

A Universal Health Service (UHS) egészségügyi szolgáltató intézménye elleni támadások vasárnap kezdődtek, a nyilvánosságra került első információk szerint zsarolóvírusokkal bénították meg az informatikai rendszereket. Hétfőn az orvosok és az ápolók már csak kézzel tudtak jelentéseket, recepteket, kezelési útmutatókat megírni.

A több mint 35 ezer orvost és ápolót foglalkoztató szolgáltatónak klinikái, kórházai és kisebb rendelőintézetei vannak Massachusettstől Nevadáig és Új-Mexikótól Texason át Észak-Karolináig szerte az Egyesült Államokban.

Az óriásvállalat nem kívánta kommentálni az NBC-nek a történteket, csupán közleményt hozott nyilvánosságra, amelyben tudatta, hogy számítógépes rendszerei jelenleg nem működnek.

A zsarolóvírusok olyan kártékony szoftverek, amelyek célja a felhasználók informatikai eszközein lévő adatok és információk zárolása vagy titkosítása kódolással. Az elkövetők pénzösszeg megfizetése fejében ígérik, hogy visszaállítják a hozzáférést a megtámadott géphez vagy adatokhoz. A zsarolóvírusok számítógépeken és okostelefonokon egyaránt megjelenhetnek.

A számítógépes bűnözők gyakran telepítenek zsarolóvírusokat, bár egészségügyi intézményeket eddig ritkán támadtak meg. Az NBC információi szerint idén szeptember elején a németországi Düsseldorf egyik kórháza ellen követtek el ilyen jellegű kibertámadást, s egy páciens - akit emiatt át kellett szállítani egy másik kórházba - meg is halt.

2017 májusában a WannaCry néven elhíresült zsarolóvírussal bénítottak meg kórházakat az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és még sok más országban.

(MTI)