Stummer János: Újítsuk meg az átvilágítások rendszerét!

Stummer János: Újítsuk meg az átvilágítások rendszerét!

A Nemzetbiztonsági bizottság elnökeként Stummer János kifejtette, számára továbbra is a nemzet biztonsága az első. A keddi bizottsági ülést követően, amelyen Pintér Sándor belügyminiszter megtartotta évértékelő miniszteri beszámolóját, egyértelmű vált:

a nemzetbiztonsági átvilágítások rendszere reformra szorul,

véli Stummer.

Ennek kapcsán a jobbikos országgyűlési képviselő megkérdezte a belügyminisztert, egyetértenek-e abban: az, hogy Kaleta Gábor ügyében az Alkotmányvédelmi Hivatalnak nem volt észrevétele akkor, amikor perui nagykövetként dolgozott, nem normális.

Pintér azt a választ adta, természetesen ez problémát jelent, azonban nincs elegendő kapacitás arra, hogy ezeket az átvilágításokat a kellő rendszerességgel le tudják bonyolítani.

Azt kértem, újítsuk meg az átvilágítások rendszerét, és örülök annak, hogy sok év után először most pozitív visszajelzést kaptam. Nyitottságot mutattak arra – mind a Belügyminisztérium, mind pedig a kormánypártok képviselői –, hogy ezzel a helyzettel kezdjünk végre valamit

 

– közölte Stummer.

Hozzátette, abban bízik, a következő hetekben sort tudnak keríteni, akár az Alkotmányvédelmi Hivatal újonnan kinevezett főigazgatójával is egy olyan egyeztetésre, ahol ezeket a problémákat megbeszélhetik és orvosolhatják.

Óriási előrelépésnek, hatalmas sikernek tekintem, hogy egy olyan, nemzetbiztonsági szempontból kiélezett helyzetben, mint ez a mostani időszak, ebben a fontos lépésben el tudott kezdeni a Nemzetbiztonsági bizottság katalizátorként működni

– összegezte Stummer.