Gyöngyösi: komoly kétségeink vannak, hogy Dobrev le tudja-e győzni Orbánt, a Jobbiknak lesz miniszterelnök-jelöltje

Dobrev Klára
Dobrev Klára
Fotó: MTI/Mónus Márton

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese volt az ATV Reggeli start vendége, ahol többek között az ellenzéki folyamatokról, az előválasztásokról, közöslistáról, illetve a miniszterelnök-jelöltségről is kérdezték. 

Előválasztás - az egyik párt már azt listázza, hol ne legyen, egy másik pedig nem engedné indulni a civileket

A Republikon Intézet online konferenciát rendezett a magyarországi előválasztásról, illetve az ellenzéki együttműködés jövőjéről - a beszélgetésben Arató Gergely (DK), Hajnal Miklós (Momentum), Lukács László György (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Ungár Péter (LMP) vett részt.

A politikus egyrészt hangsúlyozta, a Jobbik álláspontpontja ismert, ha lehetséges mind a 106 választókerületben legyen előválasztás, és ennek folyományaként (akár párhuzamosan, akár ezt követően), de előválasztás döntsön az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének személyéről is - valamikor 2021 vége felé. 

Arra a kérdésre, hogy lesz-e a pártnak jelöltje, Gyöngyösi Márton közölte, van jelöltjük.

Tudnak pártjelöltet is delegálni, de szerinte a helyzet alapvetően most azt kívánja, hogy egy pártok felett álló, integratív, független személynek kell lennie a jelötnek.  

Elmondta azt is, hogy a Jobbik támogatni fogja az előválasztás győztesét, azonban a beszélgetés során szóba került az is, hogy Márki-Zay Péter szerint a DK-s Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségének az lesz az eredménye, hogy 2022 után is Orbán Viktor lesz a kormányfő.

"Komoly kétségeink vannak"

- reagált arra a felvetésre, hogy Dobrevvel sikerülhet-e legyőzni Orbánt. Én is nagyon szeretnék olyan jelöltet választani, akivel lehet nyerni, aki le tudja győzni Orbán Viktort - tette még hozzá. 

Gyöngyösi Márton szerint a közöslita (amely kapcsán rögzítette, nem látott olyan érvet, amely azt erősítené, hogy a közöslista minden ellenzékit megszólítana), illetve egyáltalán a listaállítás másodlagos most. Szerinte először a 106 egyéni választókerületben kell megtalálni az esélyes és hiteles jelölteket. Ezután pedig világosan kiderül az ellenzéki pártok közti erősorrend.