Szijjártó: Az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság életerőssé vált

Szijjártó: Az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság életerőssé vált

Az elmúlt tíz évben a magyar gazdaság életerőssé vált, és minden beruházás, amelyet a magyar vállalkozók tesznek, egy-egy kis győzelem a világjárvány okozta piaci kihívások felett - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Debrecenben, amikor beruházástámogató szerződést adott át a helyi Bumet Hungary Kft.-nek.

Szijjártó Péter azt mondta, az államnak meg kell védenie az emberek élete és egészsége mellett a munkahelyeket is, mert ahhoz, hogy az ország működőképes maradjon, a gazdaságnak is működőképesnek kell lennie.

"A magyar emberek munkájára van szükség ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen"

- összegezte álláspontját a tárcavezető.

A külügyminiszter szerint a magyar kormány a gazdaságstratégia kialakításakor úgy döntött, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a munkanélküliség elleni harcot támogatja, ezért is járul hozzá például a debreceni Bumet Hungary Kft. 552 millió forintos beruházásához 276 millió forinttal, megőrizve ezzel 158 munkahelyet a vállalkozásnál.

Elemzők: Jelentős mértékben növekedhet hazánk GDP-arányos államadóssága

Akár 80% környékére is visszaemelkedhet idén Magyarország GDP-arányos államadóssága - írja a Scope Ratings elemzésére hivatkozva a portfolio.hu. A jelentős emelkedés oka, hogy a hitelminősítő szerint akár a nemzeti össztermék 10 százalékát is megközelítheti a költségvetés idei hiánya. A Scope Ratings szakértői szerint 2020-ban a magyar költségvetés hiánya elérheti a GDP 10%-át.