"Miért várjátok el a többségi társadalomtól, hogy ne általánosítson, ha ti is azt teszitek?"

"Miért várjátok el a többségi társadalomtól, hogy ne általánosítson, ha ti is azt teszitek?"

"Ideje lenne felébrednetek, és ha már mindenképp a cigányok nevében akartok beszélni, akkor a sértődöttség helyett vállalni a felelősséget a saját sarunkért". Egy romaügyi szakértő véleménycikke.

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

 

A napokban olvastam egy cikket arról, hogy egy magát roma és melegjogi aktivistának tituláló értelmiségi fiatal cigányember a 444 oldalán arról beszélt, hogy Bogdán László, Cserdi nemrégiben elhunyt polgármestere egy öngyülölő cigány volt, akivel a cigány értelmiség nem tud és akar azonosulni, és akit a többségi társadalom felkent progresszív félistenei ajnároznak jogtalanul. 

Elég volt. 

Elég volt a Bogdán László elleni hadjáratból, és főként elég volt belőletek, magatokat önként kijelölő roma jogi aktivistákból, akik azt gondoljátok, hogy a cigányság nevében jártok el, amikor hangoztatjátok a vadliberális és eszement ideológiátokat.

Elég volt abból, hogy egy ember halála okán akarjátok magatokat fényezni és azt bizonygatni, hogy ti többet tudtok, mint ő tudott. Elég volt abból, hogy megpróbáljátok bepiszkolni Bogdán László emlékét akkor, amikor ti együttesen nem tettetek le annyit az asztalra, mint ő egyedül. 

Kikéritek magatoknak a jogaitokat, hisztiztek és tomboltok, mint az óvodások, ha nem azt kapjátok, amit követeltek, nektek már nem csak a jobb-, de a baloldalon is mindenki ok nélkül rasszista, és szerintetek nekünk, cigányoknak az ég világon semmi felelősségünk nincs abban, hogy Európa-szerte, mindegy, hogy keleten, vagy nyugaton, a többségi társadalom gyűlöl minket.

Mikor fog megfogalmazódni bennetek az a kérdés, hogy ez vajon miért van így? És mikor lesztek képesek a gőgős hisztizés és rasszistázás helyett racionálisan érvelni? Mikor látunk majd tőletek tényleges alternatívát, vagy javaslatot ami nem csak abból fog állni, hogy ez így nagyon nem jó, és hogy mindenki rasszista?

Mikor jön el annak az ideje, hogy egy másik cigány tőletek eltérő véleményét méltósággal fogjátok tudni fogadni, és nem tituláljátok annak tulajdonosát öngyülölőnek, homofóbnak, áldozathibáztatónak, kirekesztőnek, vagy identitászavarosnak? Mikor jön el annak az ideje, hogy reálisan fogtok beszélni a hazai cigányság helyzetéről ahelyett, hogy minden kritizálót önreflexióra bíztatnátok? 

Bár értelmiséginek tartjátok magatokat, mégis az Egyesült Államok feketekérdését akarjátok ráhúzni Magyarország romakérdésére. Mi közünk van nekünk, magyarországi cigányoknak az amerikai feketékhez? Ha már itt tartunk, valószínűleg azt is tudjátok, hogy a feketék előbb minden szinten szerveződtek, és akkor álltak ki a jogaikért, amikor már volt is mit felmutatniuk. Szépen felzárkóztak a többségi társadalomhoz, mert ők is azt akarták.

Ti miért nem arról beszéltek, hogy mi a baj azzal, ha a tizenhárom éves cigánylányok gyereket vállalnak? Miért nem arról beszéltek, hogy miért nem akar egy fehér cigány szomszédot, vagy osztálytársat a gyerekének?

És miért beszéltek a romák nevében? Miért mondjátok, hogy mi, cigányok nem merünk rávilágítani azokra a problémákra, amiket nem tudunk megoldani? Attól, hogy titeket zavar a munka, vannak cigányok, akiket nem. Akiknek nem derogál kapálni, vagy gyógyítani, mégsem verik a tamtamot a jogaikért, mert tudják, hogy kötelességeik is vannak. 

Miért kéritek ki magatoknak, ha bárki elítéli a kannibál cigányokat, akik állatként viselkednek és képtelenek az együttélésre? Miért álltok ki a mellkasotokat verve rasszizmust kiáltani akkor, amikor egy fehér nem akar magának cigány szomszédot? És miért nem álltok ki akkor -legalább ugyanolyan hangosan-, amikor cigányok viselkednek kannibálok módjára? Miért nem szólaltatok meg az érdi mészárlásnál? Ti tudtok velük azonosulni? Miért várjátok el a többségi társadalomtól, hogy ne általánosítson, ha ti is azt teszitek? 

Ideje lenne felébrednetek, és ha már mindenképp a cigányok nevében akartok beszélni, akkor a sértődöttség helyett vállalni a felelősséget a saját sarunkért.  

És bár ti mindig másokat küldtök önreflexióra, úgy tűnik, arra leginkább pont nektek lenne szükségetek.

 

Varga M. Bernadett,

Migrant/Roma Health Policy Adviser, Brussels, Belgium