A „KGST-bank” hitelezi Matolcsy körének a Balaland élményparkot

A „KGST-bank” hitelezi Matolcsy körének a Balaland élményparkot

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez – közölte az NBB az MTI-vel csütörtökön. A tájékoztatás szerint a projekt finanszírozásában a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.

Az NBB Georgij Potapov és Laszlóczki Imre igazgatósági alelnökök által vezetett küldöttsége részt vett az NBB által nyújtott pénzügyi támogatás segítségével megépítendő családi üdülőhely és szabadidőközpont alapkőletételén.

A Balaland projekt többek között tartalmazza

egy több mint 100 szobás tóparti családi hotel megépítését, éttermekkel és wellness részleggel, valamint egy egész évben nyitva tartó gyermek vidámpark és aquapark megépítését.

A komplexumot a Balaton partján építenék fel, a szántódi kompkikötő közelében.

A komplexum megépítése lehetőséget nyújt a stratégiai magyar idegenforgalmi szektor potenciáljának növelésére és színvonalának javítására, illetve tovább növeli majd Magyarország és Budapest vonzerejét a belföldi és külföldi turisták körében – írták az MTI által szemlézett közleményben.

Ez az ügylet példája a hosszú távú és nagyszabású támogatásoknak, amelyeket az NBB tagállamai gazdaságának stratégiai ágazatai, most a magyar idegenforgalmi szektor számára nyújt – hangsúlyozta Georgij Potapov, az NBB igazgatótanácsának kölcsönzés és befektetés területekért felelős alelnöke a közleményben. Hozzátette:

a projekt egy multilaterális fejlesztési bank, magántőke, illetve a magyar és európai uniós kormányzati intézmények szoros és gyümölcsöző együttműködésének eredménye.

Az 1970-ben alapított NBB-t egyébként idehaza a szakzsargon KGST-bankként emlegeti, 1990 előtt ugyanis a korábbi kommunista országokat finanszírozta. Legnagyobb részvényese Oroszország, az első Orbán-kormány 2000-ben lépett ki belőle, majd a második Orbán-kormány 2014-ben lépett be újra. A székhelyét 2019-ben helyezte Budapestre, és épp olyan mentességeket élvez, mint az Orbán-kormány „szabadságharcának” egyik ikonikus intézete, az IMF.

Az IMF-hez hasonló mentességeket kap Putyin KGST-bankja

A költségvetési intézmények kormányirányítás alá helyezésére, valamint az oligarchák vagyonának egyben tartására alkalmas vagyonkezelő alapítványok mellett a közvélemény viszonylag kevés figyelmet szentelt a szakzsargonban csak „KGST-bankként" emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, NBB) központjának Budapestre költözéséről rendelkező törvényjavaslatnak. A multinacionális pénzintézetet 1970-ben alapították moszkvai székhellyel, jelenlegi legnagyobb tulajdonosa Oroszország.

A Balaland a Szántód BalaLand Family Kft. nevű cég beruházása, melyről a Napi.hu írta meg, hogy annak a Dreamland Holdingnak a tagja, melynek tulajdonosa Szepesi Richard. Ő pedig a

Matolcsy György jegybankelnök legszűkebb bizalmi köréhez sorolt Nagy Róza veje.

A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda irányítása alá tartozó MTÜ részvétele a finanszírozásban azt jelenti, hogy 2,9 milliárd forintnyi támogatást utaltak a beruházónak – ahogy más Fidesz-közeli üzletemberek is részesültek a 65 milliárdos keretből.