Az FBI volt igazgatója tagadta, hogy Donald Trumpot lehallgatták volna

Az FBI volt igazgatója tagadta, hogy Donald Trumpot lehallgatták volna

James Comey, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2017 tavaszán elbocsátott igazgatója szerdán a szenátus igazságügyi bizottsága előtt beszámolt az Oroszországgal kapcsolatos korábbi nyomozásokról, felelősséget vállalva az azok során elkövetett esetleges szabálytalanságokért - írja az MTI tudósítója. 

Comey - Rod Rosenstein és Sally Yates volt igazságügyi miniszterhelyettesek után - újabb magas rangú volt tisztségviselő, akinek számot kell adnia az FBI négy évvel ezelőtti nyomozásairól, amelyek a később elnökké választott Donald Trump kampányának munkatársai és az oroszok közötti feltételezett együttműködést vizsgálták.

Az igazságügyi minisztérium által korábban készített jelentés szerint kérdéseket vetett fel néhány hiányosság Donald Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn és Trump négy további munkatársának lehallgatását illetően. A jelentés kifogásolta a megfigyelés alapjául szolgáló tények valódiságát és a megfigyelés elrendelésének jogszerűségét, és általában is hiányosságokkal terheltnek minősítette az egész vizsgálatot.

A meghallgatáson Comey előadta: "túlságosan is megbízott" a munkatársaiban azt illetően, hogy a megfigyelési és lehallgatási folyamat rendben, a törvényességnek megfelelően zajlik. Ha tudott volna a szabálytalanságokról, nem rendeli el a megfigyeléseket - tette hozzá. Leszögezte ugyanakkor, hogy nem akarja elhárítani a felelősséget. "Én voltam az igazgató" - fogalmazott. Azt is leszögezte, hogy az oroszokkal folytatott esetleges összejátszás kivizsgálása helyénvaló volt.

Comey tagadta, hogy Donald Trumpot is lehallgatták 2016-ban.

Az egész vizsgálattal kapcsolatban John Ratcliffe, az amerikai hírszerző szervezeteket tömörítő Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője kedden este olyan dokumentumok titkosítását oldotta fel, amelyekből az látszik kiderülni, hogy a demokraták 2016-os elnökjelöltje, Hillary Clinton hagyta jóvá azt a tervet, miszerint Trump ellen oroszokkal folytatott összejátszás miatt vizsgálatot és kampányt kell indítani. Az AP amerikai hírügynökség szerint Ratcliffe erről az információról már májusban levélben értesítette Lindsey Graham republikánus szenátort, a szenátus igazságügyi bizottságának elnökét. Ratcliffe hozzátette ugyanakkor, hogy a hírszerző szervezetek még nem tudják, mennyire pontosak az erre vonatkozó információk.

Donald Trump a Twitteren újra közzétette Ted Cruz texasi republikánus szenátor Comeyhez intézett szavait:

"Ön tudatosan korrupt volt, vagy szánalmasan hozzá nem értő, és én nem hiszem, hogy hozzá nem értő lett volna".