„A tett első, a szó második” – vetítette ki Széchenyi István szavait a Greenpeace Budapest fölé

„A tett első, a szó második” – vetítette ki Széchenyi István szavait a Greenpeace Budapest fölé

A Greenpeace Széchenyi István jól ismert szavaival: „A tett első, a szó második” hívja fel a figyelmet a kormány elégtelen klímavédelmi intézkedéseire.

E szavak azért is különösen aktuálisak, hiszen az Európai Unióban jelenleg történelmi jelentőségű folyamatok zajlanak:

a tagállamoknak most kell megállapodniuk az Unió klímacéljainak szigorításában az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben.

A miniszterelnök többször is klímabajnoknak nevezte hazánkat az elmúlt egy évben, a múlt héten mégis abszurditásig emelt uniós klímacélokról beszélt. Eközben a kormány, amelynek 2010 óta nincs Környezet- és Természetvédelmi Minisztériuma, méregdrágán, közpénzen vásárol meg egy szennyező és klímagyilkos szénerőművet, nem hajlandó lehetővé tenni szélerőművek építését és nem támogatja a lakóépületek energiahatékonysági felújítását sem. A klíma- és ökológiai válság közepén ezek az igazán abszurdak, nem az, ha valaki a kímavédelem érdekében cselekedni akar

– nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse.

Jelenleg tart az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának informális ülése, itt egyeztetnek a tagállamok miniszterei a klímavédelmi kérdésekről is. Az Európai Parlament október 6-án szavaz az uniós klímatörvényről, ezt követi majd az Európai Tanács döntése, ahol kormányfőként Orbán Viktor képviseli Magyarországot. 

A Greenpeace szerint Orbán Viktor politikai évadnyitó esszéjében lesöpörte az emberiség legégetőbb problémáját

Hétfőn jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök esszéje a Magyar Nemzetben, ahol egyebek mellett a klímaváltozásról is kifejtette gondolatait, úgy fogalmazott: Abszurditásig emelt klímacélok. Orbán Viktor miniszterelnök egy nagyon hosszú levelet/esszét írt a kormánypárti Magyar Nemzetbe, ami elég sok témát érint, vannak benne érdekességek is, de végül is az utolsó sorokból kiderül, ez nem több mint egy fideszes kampánynyitó jegyzet.

A környezetvédő szervezet nyílt levélben kereste meg az Európai Parlament magyar képviselőit, a Greenpeace honlapján pedig levélküldő kampánnyal mindenki közvetlenül is üzenhet a magyar miniszterelnöknek. A levélküldők száma már több mint 3000-nél tart.