Álhír, hogy az EP-alelnök ki akarja éheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot

Álhír, hogy az EP-alelnök ki akarja éheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot

Katarina Barley európai parlamenti alelnök nem akarja kiéheztetni pénzügyileg Magyarországot és Lengyelországot a jogállami elvek tiszteletének biztosítása érdekében, a német szociáldemokrata politikus szavait tévesen idézte a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádió, amelyet egyébként Magyarországon először a Magyar Távirati Iroda hozott le.

Óriási médiaúthengert indított el a kormánymédiában Katarina Barley kijelentése, amely szerint kiéheztetné Magyarországot a jogállamiság miatt. Csupán egyetlen bökkenő volt ezzel, méghozzá az, hogy a német közszolgálati rádió tévesen idézte szavait.

"Katarina Barley egy kijelentését kiélezés által meghamisítottuk"

- írták a Deutschlandfunk a hírportálján szerdán közölt beszámoló csütörtök este megjelent új változatához fűzött megjegyzésben, amelyben hozzátették, hogy "a hibát kijavítottuk és bocsánatot kérünk".

Az EP-alelnökkel készített interjú alapján összeállított első összefoglalóban az állt, hogy Katarina Barley szerint ki kell éheztetni pénzügyileg az olyan tagállamokat, mint Lengyelország és Magyarország. A felvetés indoklásaként kifejtette, hogy ezekben az országokban a jogállami elvek megsértése nem korlátozódik egyedi, elszigetelt esetekre, hanem rendszerszerű.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa - a német szövetségi kormány korábbi igazságügyi minisztere - a csatorna műsorában a hírportálon közölt első jelentés után sugárzott interjúban valójában

Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel kapcsolatban használta a pénzügyi kiéheztetés kifejezést.

Katarina Barley azt mondta, hogy Orbán Viktort kell pénzügyileg kiéheztetni, hiszen "neki is szüksége van a pénzre", és "ha azt mondjuk, hogy te sem kapsz pénzt, akkor szerintem végül engednie kell" néhány kérdésben.

A politikus a többi között hozzátette, hogy Orbán Viktor

"egyáltalán nem akar kompromisszumokat kötni, éppen ellenkezőleg, meg akarja vezetni az EU-t,

ezért lenne olyan fontos, hogy ezen a ponton kemények maradjunk és azt mondjuk, hogy te sem kaphatsz pénzt, ha átépíted az országodat illiberális demokráciává, ahogyan ő nevezi, beteg demokráciává, ahogyan Vera Jourová (az Európai Bizottságnak az EU-s értékek és az átláthatóság ügyében illetékes alelnöke) mondja".

(MTI nyomán, remélhetőleg most pontosan idézve)