A polgári hírszerzésért felelős államtitkár szerint fontos, hogy ne erőszakosan tolakodjunk be a választók világába - interjú

A polgári hírszerzésért felelős államtitkár szerint fontos, hogy ne erőszakosan tolakodjunk be a választók világába - interjú

Minden, ami digitalizálható, digitalizálva lesz a jövőben, és amit digitalizálunk, azt össze is fogjuk kapcsolni - fogalmazott Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára az Antall József Tudásközpont pénteki konferenciáján. A fideszes országgyűlési képviselő ezzel magyarázta a kormány azon célkitűzését, hogy hazánkba kell csábítani az 5G-fejlesztéseket, és az elsők között kell átállnunk az új technológiára. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a világjárvány alatti home office/távmunka időszaka megmutatta, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk a rosszindulatú kibertámadásokkal szemben is, mind az állampolgárok, mind pedig az állami és üzleti szektor, ezért fokozni kell a kitettségünk elleni küzdelmet. Vargha Tamást az előadása után arról is kérdeztük, tart-e attól, hogy a közösségi médiában terjedő álhírek befolyásolják majd a 2022-es országgyűlési választásokat. Interjú.

Az állampolgárokat a high tech-óriások nemcsak a személyes, hanem a politikai döntéseikben is befolyásolni tudják a reklámokon keresztül. A kormány fel tud lépni ezek ellen a befolyásolások ellen?

Újszerű helyzetben vagyunk. Utánanézünk valaminek a Google-ön keresztül és másnap a böngészett hírportálok már ezeket a termékeket ajánlják nekünk. Ennek a jogi és törvényhozási lépéseiről az Igazságügyi Minisztériumnak a feladata dönteni. Országgyűlési képviselőként a mi dolgunk, hogy a 2022-es választási kampány során eljussunk az emberekhez. Azt gondolom a vigyázó szemünket Amerika felé kell most irányítani, hiszen november 3-án elnökválasztást tartanak, ami mindig megmutatja, hogy mik lesznek azok a technikák a digitális világban, amelyekkel elérhetjük a választókat. Nálunk a Facebook az a közösségi felület, ami elterjedt. A Twitter ezzel szemben még nem annyira. A nagy különbség, hogy a Facebook hosszabb tartalmat is közvetít, míg az utóbbi jól kitalált egymondatos üzenetekkel kommunikál. Közben azt is figyelembe kell vennünk és tartanunk kell magunkat ahhoz, hogy ne erőszakosan tolakodjunk be a választók világába. Fontos eljuttatni hozzájuk az információt, hogy megtudják, a kampányban ki mit képvisel, az országot miként építenék tovább, de ezt semmiképpen sem szabad akaratosan tennünk.

Varga Judit: mindig tudatosítsuk magunkban, nem biztos, hogy az a valóság, amit a hírfolyamunk feldob

Ha nem is tudja szabályozni, de az Orbán-kormány is felismerte a high-tech óriások jelentette társadalmi veszélyeket. Ez derült ki Varga Judit igazságügy miniszter előadásából, ami az Antall József Tudásközpont think.BDPST című konferenciáján hangzott el. A tárcavezető szerint a tech vállaltok szabályozása kapcsán folyamatosan figyelemmel kell kísérni, hogyan változik a társadalom, a világ, a jogszabályokat pedig úgy kell kialakítani, hogy azok kövessék a változásokat.

Az Önök érdeke is, hogy a jelöltjeiket ne tudják akár álhírekkel besározni, a kormány szempontjából is fontos, hogy a nép döntsön 2022-ben.

Az elmúlt választásokon igyekeztünk a kampányban nem azzal meggyőzni a választókat, hogy elmondjuk, a többi jelölt miért nem alkalmas a pozícióra. Helyette a saját erősségeinkre helyeztük a hangsúlyt, arra, hogy miért mi vagyunk a legalkalmasabbak ennek az országnak a vezetésére. Ebben a világban a fake news ellen fellépni elképesztően nehéz, hiszen az a határ, ameddig még rendet lehet teremteni a jogi és a törvényes eszközökkel, nagyon vékony. Ahogy az is megjósolhatatlan, hogy maguk az emberek mit tartanak már túl sok korlátozásnak.

Van arra esély, hogy ezt hangsúlyosabban mutassák meg a választóknak? Programokkal, akár plakátokkal, figyelemfelkeltő eszközökkel?

Minden kampányban igyekeztünk olyan írott és szóbeli tájékoztatást adni a választóknak, amivel el tudnak igazodni ebben a világban. Ezt 2022-ben is így fogjuk csinálni.

De ha mint államtitkárt kérdezem, lesz olyan kormányprogram, amivel felhívják a figyelmet arra, miként lehet felelősségteljesen használni a közösségi médiát?

Varga Judit miniszterasszony és csapata részben ezen dolgozik. Nem korlátozni akarják a közösségi felületeket, hanem tiszta és átláthatóbb rendszer kialakításában gondolkodnak.

Varga Judit azt nyilatkozta, hogy felvették a kapcsolatot a Facebook Regionális Igazgatóságával. Erről lehet tudni részleteket? Mit várnak ettől?

Ez egy másik minisztérium hatásköre. Én személy szerint egy őszinte és tartalmas beszélgetést várnék ettől, ami odavezet, hogy bizonyos keretek között, de azon belül szabadon kereshessen, tájékoztathasson és tájékozódhasson mindenki.

Lesz bármilyen formában Facebook-törvény 2022-ig? Lát arra lehetőséget, hogy mondjuk európai minta alapján lehet korlátozni vagy beavatkozni az online-médiatérbe?

Gyakorlatilag három ülésszak van még hátra a választásokig... Hogy Európai Uniós szinten lesz-e erre vonatkozó szabályozás, abban pesszimista vagyok, annak ellenére is, hogy az intézményei szeretnek sok mindent szabályozni. Sok szabályt alkottak, de mindegyik csak annyit ér, amennyi megvalósul belőlük. Bízom benne, hogy sikerül megtalálni az arany középutat, mind a közösségi média szereplőinek, mind pedig a felhasználók számára.