Az Európai Parlament fideszes képviselője szociális bérlakások áráért bérelt Szentendrén irodát

Az Európai Parlament fideszes képviselője szociális bérlakások áráért bérelt Szentendrén irodát

Szentendre önkormányzata feljelentést tett Gyürk András európai parlamenti képviselő kirívóan alacsony belvárosi irodabérleti szerződése miatt. Az elmúlt négy évben alsó hangon mintegy 5 millió forint kár érhette a gyanú szerint az önkormányzatot, írja Pál Gábor, Szentendre önkormányzati képviselője a Facebook-oldalán.

Gyürk 2016-ban kötött bérleti szerződést a polgármesteri hivatallal a belváros szívében található 34 m2-es helyiségre. A dokumentum alapján azzal a céllal, hogy európai képviselői irodát alakítson ki. Az ingatlan bérbeadására az akkor fideszes vezetőségű önkormányzat nem írt ki pályázatot, a képviselő nyújtott be egy kérelmet.

A bérleti díjat elképesztően alacsony áron, 30 ezer forint/hónapban határozták meg, ami a 34 m2 alapterületre vetítve nettó 883 Ft / m2 árnak felel meg. Szétnézve az utcában megállapíthatjuk, hogy az egyéb önkormányzati ingatlanok bérleti díjai 4000 – 4500 forint / m2 körül mozognak, míg a piaci árak ennél jóval magasabbak voltak négy évvel ezelőtt. Az előző bérlő például 2013 és 2016 között 2.600 Ft-ot fizetett négyzetméterenként ugyanarra a helyiségre.

Az sem elhanyagolható tény, hogy bár a szerződés előírta, hogy a bérleti díjat a KSH fogyasztói árindexének alakulásával évente emelni kell, ez sem 2017-ben, sem 2018, sem pedig 2019-ben nem történt meg a feljelentés szerint, amit Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere tett.

Pál Gábor kitér arra is, hogy az EP-képviselők számára havi 4.200 euro (kb. 1,5 millió forint) költségtérítés áll rendelkezésre, többek között éppen iroda-bérlésre, amely összeget a meglehetősen liberális európai parlamenti szabályozás alapján zsebre is vághatnak, ha nem költik el számlákkal igazolva.

Gyürk Andrásnak a havi 30 ezer forint mindennek ellenére is húzósnak bizonyult, aki 2016 októberétől bérelte a belvárosi helyiséget, majd a szerződést 2020 márciusában szüntette meg az önkormányzat, ekkor fizetett meg több hónapnyi elmaradt bérleti díjat. A szerződés egyébként nem volt nyilvános, amihez hasonló kedvezményt a rászoruló, hátrányos helyzetű, emberek, családok szoktak kapni a szociális bérlakásuk bérleténél - tette hozzá Pál.

A polgármester szerint nemcsak a hűtlen kezelés, de a hivatali visszaélés gyanúja is felmerült az eset kapcsán. Ahogy fogalmaz,

Nemrégiben egy hasonló helyzetről számoltunk be Pécsen, ahol a Fidesz-közeli hírportált üzemeltető vállalkozó ingyen bérel irodákat és kávézót, vagyis rezsiért cserébe.

A Fidesz-közeli hírportált üzemeltető vállalkozó ingyen bérel irodákat és kávézót Pécsen

Tizenöt éven át ingyen, csak rezsiért cserébe bérel Fodor-Petrov József Pécs főterén irodákat és kávézót - írja a szabadpecs.hu. Fodor-Petrov annak a Pécs Aktuál nevű városmagazinnak a tulajdonosa, ami tulajdonképpen Fidesz-közeli, kormányzati hirdetésekkel kitömött online újság. A Szabad Pécs belenézett a szerződésbe, amit a Zsolnay Örökségkezelő NKft.-től kértek ki, és amit a ZSÖK adott ki.