Örmény kormányfő: a fegyvernyugvás feltétele Törökország kivonulása a Dél-Kaukázusból

Örmény kormányfő: a fegyvernyugvás feltétele Törökország kivonulása a Dél-Kaukázusból

Hegyi-Karabahban csak akkor lehetséges a fegyvernyugvás, ha Törökország véget vet dél-kaukázusi jelenlétének - közölte pénteken a Globe and Mail című kanadai lapnak nyilatkozva az örmény kormányfő a kabinet sajtóosztályának közleménye szerint.

"Közel-keleti terroristák harcolnak Azerbajdzsán oldalán Törökország védelme alatt"

- állította Nikol Pasinján.

"Csak akkor lehetséges a fegyverszünet, ha Törökország kivonul a Dél-Kaukázusból"

- tette hozzá.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet szerint az ellenségeskedések kezdete - vasárnap - óta 28 törökbarát szíriai harcost öltek meg Azerbajdzsánban.

Pasinján az interjúban azt is kijelentette, hogy Örményország állandó kapcsolatban áll Oroszországgal a hegyi-karabahi helyzet ügyében.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Rómában kijelentette, hogy Azerbajdzsán nem kért katonai segítséget a hegyi-karabahi konfliktus kapcsán. Olasz kollégájával, Luigi di Maióval tartott között sajtóértekezletén leszögezte, hogy Örményországnak ki kell vonulnia Hegyi-Karabahból, és Törökország kész segíteni Azerbajdzsánnak.

Szoros a kapcsolat

Törökországot és Azerbajdzsánt szoros etnikai, nyelvi, kulturális és történelmi szálak fűzik össze. Törökország 1991-ben, a Szovjetunió szétesése után elsőként ismerte el a független Azerbajdzsánt, és a két ország jelentős gazdasági kapcsolatokat épített ki. Törökország területén haladnak át az azerbajdzsáni kőolaj- és földgázszállítmányok, és a volt szovjet tagköztársaság jelentős beruházó Törökországban.

A török részvételről itt írtunk bővebben:

A törökök nyomulnak az azeri-örmény konfliktusban is?

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. A terület Azerbajdzsántól az 1992-1994-ben, Örményország támogatásával vívott háború eredményeként szakadt el, amelyben 30 ezer ember veszítette életét és százezrek kényszerültek menekülésre. A Hegyi-Karabah Köztársaságot (vagy Arcah Köztársaság) viszont még Jereván sem ismeri el.

Az örmény védelmi tárca szóvivője, Arcrun Hovhanniszján szerint Azerbajdzsán - feltehetően LORA típusú - ballisztikus rakétákkal támad hegyi-karabahi polgári célpontokat

Miközben a frontvonal teljes hosszán folynak a harci cselekmények, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint a polgári lakosság a konfliktus fő áldozata: házak százai dőltek romba, iskolákat és kórházakat is elpusztítottak a tüzérségi támadások Hegyi-Karabahban.

Az ICRC nem tett közzé becslést a polgári veszteségekkel kapcsolatban, de közölte, hogy felnőttek és gyermekek is haltak meg a frontvonal mindkét oldalán és Örményországban.

"Korlátozott a mozgásunk a terepen a harcok intenzitása és az állandóan változó helyzet miatt"

- mondta Bertrand Lamon, az ICRC hegyi-karabahi missziójának vezetője.

A hegyi-karabahi mentőszolgálat tíz munkatársa sebesült meg pénteken, amikor az azerbajdzsáni erők Sztepanakertet támadták. A sebesültek nincsenek életveszélyben. A mentőszolgálat székháza is megrongálódott - közölte az örmény kormány tájékoztatási központja.

Újságírók is megsérültek

A francia külügyminisztérium pénteken közölte, hogy folyamatban van a Le Monde francia napilap előző nap Hegyi-Karabahban megsebesült újságíróinak "Franciaországba történő kimenekítése".

Allan Kaval szerkesztő és Raphael Yaghobzadeh fotóriporter elhagyta Sztepanakertet, Hegyi-Karabah fővárosát, és a Franciaország által értük küldött mentőrepülőgép fedélzetén tartózkodnak Jereván és a párizsi Le Bourget repülőtér között, ahová várhatóan az esti órákban érkeznek meg.

A tüzérségi támadásban "nagyon súlyosan megsebesült" újságírókat kórházba szállítják - közölte Luc Bronner, a Le Monde szerkesztőségeinek igazgatója. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter köszönetet mondott azerbajdzsáni és örmény kollégáinak az evakuálásban való részvételükért.

A két tudósító akkor sebesült meg, amikor az azeri erők tüzérségi támadást intéztek a frontvonaltól 25 kilométerre fekvő Martuni város ellen. Az örmény hatóságok szerint két örmény újságíró is megsebesült a támadásban, míg a hegyi-karabahi hatóságok szerint négy polgári személy meghalt.

Arcrun Hovhanniszján Facebook-oldalán pénteken azt írta, hogy a hegyi-karabahi hadsereg péntek délután lelőtte az azeri légierő öt repülőgépét és három helikopterét. Az azeri védelmi tárca cáfolta a légi járművek lelövésére vonatkozó örmény bejelentést.

Hatodik napja folynak a heves összetűzések a többségében örmények laktak azerbajdzsáni beékelődés körül, mindkét fél közlése szerint jelentős ember- és anyagi veszteségekkel.

(MTI)