Biden előnyben van, de visszajöhet Trump

Biden előnyben van, de visszajöhet Trump

November 3-án elnököt választ az Egyesült Államok, a felmérések szerint Joe Biden szövetségi szinten magabiztosan vezet, viszont a csatatérállamok és az elektori rendszer miatt ez nem egyenlő a biztos győzelemmel. Az szinte borítékolható, hogy többen fognak a demokrata jelöltre szavazni, de ez már Hillary Clintonnak sem ért Fehér Házat 2016-ban.

A RealClearPolitics átlaga szerint Biden előnye országosan 7,6 százalékpont. Az elmúlt három hónapban folyamatosan megvolt ez a különbség, hol magasabb, hol alacsonyabb szinten:

Az elektori rendszer miatt a választás a csatatérállamokban fog eldőlni, és ezekben jóval árnyaltabb a helyzet.

Az RCP átlaga szerint Wisconsinban és Michiganben egyértelműen Biden az esélyes, 6,4-6,5 százalékpont van köztük. Pennsylvaniában 3,6 százalékponttal megy a demokrata jelölt, de például Florida (most éppen +1,2 százalékpont Biden) és Észak-Karolina (+0,6, szintén Biden) megjósolhatatlan, ahogy a 47-47-re átlagolt Arizona is. Nevadát négy százalékponttal viszi Biden, Georgiát 0,4-el, Iowát eggyel, Ohióban nincs különbség, Texasban Trump vezet 2,3-al.

Ezek, Wisconsint, Michigant és talán Nevadát leszámítva elhanyagolható differenciák. Donald Trump abban bízhat, hogy a republikánus szavazók választási hajlandósága magasabb, valamint a rejtőzködő voksolók többsége őt fogja támogatni.