Elképesztő áradás pusztított Franciaországban és Olaszországban, többen eltűntek

Elképesztő áradás pusztított Franciaországban és Olaszországban, többen eltűntek

Egy tűzoltó meghalt, és legalább 19 ember eltűnt a Délkelet-Franciaországot és Olaszország északnyugati részét érintő áradásokban - közölték a helyi hatóságok szombaton.

Az Alex névre keresztelt vihar okozta felhőszakadások utakat és házakat sodortak el. Nizza környékén több falu is súlyos károkat szenvedett. Christian Estrosi nizzai polgármester szerint az elmúlt 100 év legsúlyosabb áradása sújtja a vidéket. A határ francia oldalán legalább 8 ember tűnt el, köztük két tűzoltó, akiket autójukkal együtt sodort el a víz.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/mH7LVG_fXxo.jpg?itok=ndF0Zbl9","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=mH7LVG_fXxo&feature=emb_title","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

Olaszországban az egy halálos áldozat mellett 11 embert nem találnak. Egy szerencsétlenül járt tűzoltóra egy fa leszakadó ága zuhant rá. Az eltűntek között van egy hatfős német turista csoport is, akik túrázni indultak, de azóta nem adtak életjelet magukról. Alberto Cirio piemontei regionális vezető felszólította a kormányt, hogy hirdessen szükségállapotot.

Franciaországban az ítéletidő által leginkább sújtott települések a Roya és a Vésubie folyó völgyében találhatóak. A két folyó áradása több települést elvágott a külvilágtól a térségben, köztük Saint-Martin-Vésubie-t.

A tűzoltók elmondták, hogy számos házat elárasztott vagy elmosott a víz. Az 1400 lakosú Saint-Martin-Vésubie hídját is tönkretette az ár. A faluban többtucatnyi embert helyeztek biztonságba éjszaka. Akadozik a kommunikációs összeköttetés, és a környéken háztartások ezrei maradtak áram nélkül. Több útszakasz járhatatlanná vált.

A térségben átlagosan 200-350 milliméter, helyenként pedig 500 milliméter csapadék hullott a napokban.

Délkelet-Franciaországban tavaly ősszel is ítéletidő tombolt, amelyben két hét alatt tizennégyen vesztették életüket. 2015 októberében húsz ember halálát okozták az áradások Cannes-ban és Mandelieu-la-Napoule-ban. Szombaton éppen a 2015-ös ítéletidő áldozataira emlékeznek Cannes-ban.

(MTI)