Száztíz vádlottal szemben emeltek vádat 6,1 milliárdos költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt

Száztíz vádlottal szemben emeltek vádat 6,1 milliárdos költségvetési csalás és pénzmosás bűntette miatt

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 110 vádlottal szemben emelt vádat bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés bűntette miatt, ugyanis 2011-2018 között a vádlottak négy adócsaló bűnszervezetet működtetve hat milliárd forintos kárt okoztak a költségvetésnek - írja az ugyeszseg.hu.

A vádirat kitér rá, hogy a Bács-Kiskun megyében vágóhidat működtető cég kisebb mértékben saját munkaerőt, nagyrészt alvállalkozókat vett igénybe. Az alvállalkozók a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Ténylegesen azonban munkaerő kölcsönzés volt a felek között, ezért a bérmunka esetében az alvállalkozói szerződés valótlan tartalmú volt. Az volt a célja, hogy a foglalkoztatottak után az adó és járulék megfizetését elkerüljék, illetve hogy a húsipari cégnek áfás költségszámlákat „produkáljanak”.

A NAV nyomozói 2018 áprilisától 11 akción keresztül, összesen 217 helyszínen tartottak házkutatást és lefoglalást. Mivel a társaság vezetői külföldi cégek tulajdonosai is voltak, így a zárolások ezen cégek vagyonát is érintette.

A húsipari cég irányítói nyolc év alatt összesen 6,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. A cég tulajdonosai és az ügyvezető ezt az összeget a vádemelés előtt önként visszafizették a NAV-nak, ezzel a teljes kár megtérítették, írja a lap.

A NAV nyomozói ezen felül egy számlagyárat is lelepleztek, ahol a megrendelők igényeinek megfelelően, főként reklámokról szóló fiktív számlákat állítottak ki.

A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.