Csipkebokorvesszővel ültetik be a Tiborcz által megszerzett Fonográf Klubot?

Csipkebokorvesszővel ültetik be a Tiborcz által megszerzett Fonográf Klubot?
  • A Költő utca és Hangya utca által határolt területet a piaristák a kommunista rezsim által elzabrált ingatlanokért cserébe kapták kárpótlásként a ’90-es évek közepén, a rend ennek nagy részét már értékesítette.
  • A csaknem két tucat helyrajzi számhoz tartozó ingatlanon már négy kft. osztozik.
  • Kisebb részén a piaristák egy ingatlanbefektetővel, nagyobb részén egy orosz-ukrán érdekeltségű cég épít prémium kategóriás társasházakat.
  • A Fonográf Klubot is magába foglaló részt Tiborcz István egyik cége vásárolta meg a nyáron
  • Nagy valószínűséggel Andy Vajna is ide szeretett volna költözni.

Természetesen a címben feltett kérdésre a válasz nem, és márciusig nem is lesz semmi változtatás, de az tény, hogy a Fonográf Klubként vagy Svábhegyi Polgári Klubként ismert ingatlan a miniszterelnök vejéhez került. Az ő köreik pedig ahhoz nyúlnak, amiben „nagy lé van”. Ha az a csipkebokorvessző-termesztés, akkor ahhoz. Igyekeztünk körbejárni Költő utca és Hangya utca által határolt rész körül történteket. 

Alig kérdezik meg naponta hatvanszor… Annyit tudunk, hogy márciusig elvileg még békén hagynak minket

– válaszolták a Fonográf Klubban arra a kérdésünkre, mi lesz a patinás vendéglővel és pihenőhellyel azok után, hogy július végén Tiborcz István új cége, a Tusculanum Hegyvidék Kft. megvásárolta a piaristáktól a Költő utca 30. szám alatti ingatlant.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) által felfedezett ügylet céljáról egyelőre nem sokat tudni. Az biztos, hogy a vevő céget, a miniszterelnöki vő által tulajdonolt BDPST Zrt. leányvállalatát júniusban alapították, az ingatlanok tulajdoni lapjaira pedig

július 29-i dátummal került fel a tulajdonjog-átruházás széljegye.

Próbáltuk megtudakolni, az érintett ingatlanban üzemelő cégek mit tudnak a jövőjükről, de sokra nem jutottunk. „Jövő nyárig kitalálják az ifjú titánok, hogy miben van a nagy lé. Ha abban van nagy lé, akkor ledózerolják és beültetik csipkebokorvesszővel” – ment a találgatás. Bíznak benne, hogy fennmaradnak, ugyanis – mint fogalmaztak –

vannak olyan befolyásos emberek, akik járnak ide teniszezni,

ők talán pénzt invesztálnának az egyébként ha nem is elhanyagolt, de valóban nem túl jó állapotban levő egykori Fonográf Klub, alias Svábhegyi Polgári Klub nevű helyiségbe.

Ez viszont az árak emelkedéséhez fog vezetni

– vélik.

Orbán Viktor veje csipkebokorvessző-ültetvénnyé biztosan nem változtatja az ingatlant (a kormányfő fő mezőgazda-oligarchája ugyanis az OTP- és MLSZ-vezér Csányi Sándor), de ha nem luxuspihenőhellyé fejleszti, akkor valószínűleg luxuslakásokat építene a 8500 négyzetméteres helyszínen – ahogy az egykori piarista ingatlan többi részén is. Sőt, az utca túloldalán, a Hangya utca 30. szám alatt magának Tiborcz Istvánnak épül a rezidenciája. Ottjártunkkor épp barátja és üzlettársa, Paár Attila cégének, a WHB-nek egyik autója parkolt a nem éppen szükséglakásnak tűnő, épülő vityilló előtt. Nem Tiborcz az egyetlen, aki Orbán Viktor holdudvarából személyesen szeretett volna erre a környékre költözni. De erről majd később!

A feldarabolt piarista vagyon

A XII. kerületi Hangya utca és Költő utca által határolt erdős részt a Piarista Rend Magyar Tartománya a ’90-es évek közepén kapta meg, ahogy a tulajdoni lapokon (mert a terület csaknem két tucat helyrajzi számot ölel fel) szerzési jogcímként a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló 1991. évi XXXII. törvény 14. § szerepel, vagyis

a kommunista államosítás rendszerváltás utáni kárpótlása révén jutottak a hegyvidéki ingatlanhoz.

A következő bekezdést a kedves olvasó nyugodtan átugorhatja, ha gondolja, mert most unalmas helyrajzi számok következnek. Tulajdonképpen mi is csak azért írjuk le, hogy a terület kesze-kusza földhivatali sorsa dokumentálva legyen. Tehát a Budapest XII. kerület 8494. helyrajzi számáról van szó. Először a 8494/1., 8494/2. és 8494/4. helyrajzi számokat egyesítették 8494/1. szám alatt, majd az egészet felosztottak 8494/4.-től 8494/16.-ig. Majd a 8494/5.-öt felosztották két részere, az lett a 8494/17. és 8494/18. A 8494/16.-ot három részre osztották, abból lett 8494/19., 8494/20. és 8494/21. Valamint a 8494/6.-ot, a 8494/7.-et, a 8494/10.-et, plusz a 8494/9.-ből még 437 négyzetméternyit egyesítettek 8494/12. helyrajzi szám alatt.

A Kétfarkú Kutya Párt írása szépen felfejti, a területen négy vállalkozás osztozik.

Mint az előbbiekben kifejtettük, a Fonográf Klubot magába foglaló, a 8494/4. és 8494/17. helyrajzi számú területeket a Tiborcz-féle Tusculanum Hegyvidék Kft. vásárolta meg.

Kisebb részén, a 8494/11. helyrajzi számon a piarista rend és a Portus Buda Group közös vállalkozása, a Svábhegyi Villa Kft. épít három darab négylakásos társasházat. Persze nem úgy kell ezt elképzelni, hogy XY matek-fizika szakos tanár úr, miután elmagyarázta a nebulóknak a Thálesz-tételt, reverendában átugrik az Istenhegyre maltert keverni. A rend 2015. márciusban Városi Gáborral, illetve a hat magánszemély által tulajdonolt Portus Buda Group Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-vel közösen alapította a már említett kft.-t. A tulajdonosok 1-1 millió forinttal, a rend ezen felül az ingatlan 500 millió forintos értékével szállt be a bizniszbe. Ebben a cégben vásárolt üzletrészt rá másfél vére, 2016. szeptemberben a PBG Ingatlan Kft., amelynek tulajdonosai a Portus Buda Group Zrt., valamint a piarok „konkurenciája”, az egykori bencés öregdiák, Fodor Mihály Imre. Így az üzletrészekből a piaristák 900 ezret (plusz az 500 milliós ingatlan), Városi Gábor 1 milliót, a Portus Buda Group Zrt. 800 ezret, míg a PBG Kft. 300 ezret birtokol. Bár a kihelyezett tájékoztató szerint a beruházást 2018 áprilisában szerették volna befejezni, az még 2020 őszén is – ránézésre – csak emeltszintű szerkezetkész állapotban volt. Honlapjuk nagy eufemizmussal szólva sem túl informatív…

Négy helyrajzi szám alatti területen Skyline Residence fantázianévvel épít prémium kategóriás, 2 darab három- és 2 darab négylakásos társasházat a NewVision Properties Kft. A vállalkozást még 2017 márciusában alapított a piarista rend, apportként bevitte az ingatlanokat összesen 1 milliárd 28 millió 800 ezer forint értékben. Ezt a céget rá két hónapra, 2017 májusában a Kereszt Katerina nevével fémjelzett Noble Invest Kft., valamint az Alekszandr Szokolov és Olga Szokolova tulajdonolta Falcon Family Kft. vásárolta meg, a beruházást már ők intézték.

Az üzletrész-átruházás névértéken történhetett,

mert az éves beszámolókban a NewVision üzletrészét mindkét kft. 514,4-514,4 millió forint értéken tüntette fel. Az építkezés bokrétaünnepségéről az Indexen volt olvasható támogatott tartalom (azaz pr-cikk). A beruházást 2018 augusztusában indították, a tájékoztató tábla szerint 2019 végén lett volna a befejezés.

A sírba nem vihette…

Ahogy korábban utaltunk rá, nem csak a Tiborcz István–Orbán Ráhel-páros szerette volna ezen az elit helyen kipihenni a szaros pelenka eldobálásának fáradalmait. A terület belsejében, a 8494/12. helyrajzi számon fekvő ingatlan a Költő Estates Kft. tulajdona. A céget „töküresen” a néhai Andy Vajna alapította (pontosabban az ő cégbirodalmának zászlóshajójaként működő AV Investments Kft.) 2016 novemberében, majd a kft. 2017 augusztusában megvette a piaristáktól a területet.

A vételár 575 millió forint lehetett, legalábbis a cég a beruházások soron ekkora értéket tüntetett fel éves beszámolójában.

Az öreg filmmogul azonban ezt a területet valószínűleg nem befektetési céllal vásárolta, erre utal, hogy a kiegészítő mellékletben a cég ezt írja:

A befejezetlen beruházások alatt a Társaság egy új, egylakásos lakóépület építéséhez szükséges ingatlan vételárát és a már eddig felmerült költségeket tartja nyilván.

Azaz Vajna itt szinte biztosan saját magának építkezett volna (mint Tiborcz egy utcával lejjebb), ennek érdekében további tízmilliókat költött az előkészületekbe, így

a beruházás könyvelésben nyilvántartott értéke 2018 végére 629 millióra nőtt.

Az élet, pontosabban a halál azonban közbeszólt, a filmmogul 2019. januári elhunyta után a Költő Estates Kft.-t a Vajna-vagyont kezelő Samuel Falconello, valamint az özvegy, Vajna Tímea 2019 májusában eladta a CHS Holding Kft.-nek. A vételár itt pontosan kideríthető, ugyanis utóbbi vállalkozás 2019-ben csupán ezt az egy céget cégakvizíciót valósította meg, és

„Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban” mérlegsorán pontosan 750 milliós növekedés látható,

azaz ennyit fizettek a ténylegesen csak az ingatlant tartalmazó cégért.

A rend nem tudná saját feladataihoz hasznosítani

Felmerül a kérdés, hogy a piaristák miért is adhatták el a kárpótlásként kapott ingatlanokat. A rend korábbi hazai tartományfőnöke, Szilvásy László atya korábban ezt válaszolta Kovács Gergelynek, az MKKP elnökének:

A telkek eddigi és jövőben sorsával kapcsolatban: hosszú időn keresztül vizsgáltuk annak a lehetőségét, hogy rendünk feladataihoz miként lehetne felhasználni ezeket a területeket. Arra jutottunk, hogy az ingatlanok elhelyezkedésük miatt nem alkalmasak arra, hogy közvetlenül szolgálják a tevékenységünket, ezért az értékesítés mellett döntöttünk. A teniszklubbal kapcsolatban is azt tudjuk mondani, hogy az nem tartozik a rendünk céljai közé, ezért amennyiben megfelelő ajánlatot kapunk, ezen telkek értékesítését is megfontoljuk.

Ezt támasztja alá, hogy a rend és a PBG másik közös üzlete, a saját tulajdonú ingatlanok bérbeadására, üzemeltetésére létrejött Költő Kert Rezidencia Kft. (melynek az értékesítésekig vételi joga is volt a területekre) 2018-as beszámolójában 143 millió forint rendkívüli értékevesztést számolt el. Ennek indoklása a kiegészítő mellékletben olvasható is:

A társaság 2018.12.15-én 143.109.875 Ft nyilvántartott értékű készlete kivezetésre került, melynek oka, hogy a 2018-as végére világossá vált, hogy már nincs reális esély ez eredetileg tervezett projekt megvalósítására, így a készleten nyilvántartott tételek leírására volt szükség.

Az értékesítést tehát a piarok megfontolták, egy kisebb telek kivételével el is adták a tevékenységükhöz nem használható telkeket. A teniszklubot (továbbá uszodát, éttermet) Tiborcz István vásárolta meg, és csak reménykedni tudunk benne, hogy azt nem beszántják, hanem Orbán Ráhel szakterületének megfelelően továbbra is turisztika-vendéglátás céljára hasznosítják. És bár az ott épülő luxusingatlanok vevői vélhetően az átlag felett keresnek, mi bízunk abban, hogy a Fonográf Klub/Svábhegyi Polgári Klub nem válik csak a felső tízezer pénztárcájához szabott, zártkörű bulihellyé.