Mi köze M. Richárdnak a Borkai-botrányhoz?

Mi köze M. Richárdnak a Borkai-botrányhoz?

A HVG a Borkai-felvétel útjának eddig nem ismert részleteinek járt utána. A lap szerint szálak az alvilágba vezettek.

2019. december 4-én délelőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda Labanc úti épületében kihallgatták M. Richárdot, akit első fokon négy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte és végleg eltiltotta a járművezetéstől a Dózsa György úti halálos baleset okozása miatt a múlt héten a bíróság.

M. Richárd ismert név volt már korábban is a nyomozók számára, azonban a lap szerint ezúttal nem gyanúsítottként, hanem tanúként idézték be a rendőrségre. Éppen aznap, amikor Győrben meghirdette az ellenzék, hogy a hivatalából akkor már egy hónapja távozó Borkai Zsolt helyére Pollreisz Balázst indítja közös jelöltként, Richárdot arról faggatták a rendőrök, mit tud elmondani a volt győri polgármester bukását előidéző, egy adriai hajóúton titokban készített felvételekről.

A HVG szerint a felvételek bizonyíthatóan eljutottak Richárdhoz is, méghozzá több mint egy évvel azt megelőzően, hogy egy magát Ördög ügyvédjének nevező ismeretlen elkövető az interneten publikálta azokat. Az ügy rávilágított arra, hogy Győrben egy igen erős hatalom épült ki, amelynek központi figurája Borkai Zsolt és ügyvédje, Rákosfalvy Zoltán volt.

Ám, amint a Borkai-botrány napvilágot látott, véglegesen meg lett pecsételve e Borkai-Rákosfalvy duó sorsa. Jóllehet Borkait újra megválasztották polgármesternek, a felvételek nyilvánosságra kerülése annyira kellemetlen volt a Fidesznek, hogy inkább lemondatták.

Borkaiék ugyanakkor feljelentést tettek, a rendőrség pedig zsarolás és más bűncselekmények miatt nyomozni kezdett. Merthogy a felvételekkel zsarolták is a hajón mulatozó társaságot. Ebben a zsarolási ügyben folyt a nyomozás, amikor a HVG által megszerzett nyomozati anyagok szerint M. Richárdot tanúként hallgatták meg a rendőrök.

Fidesz, Fradi, zsarolás

A cikk szerint Borkai Zsolt 2018 őszén szerzett tudomást a videó létezéséről, méghozzá Kubatov Gábortól, a Fidesz pártigazgatójától, országgyűlési képviselőtől, az FTC elnökétől.

A lap által ismertetett vallomások szerint 2019 őszén M. Richárdot felhívta Tóth Csaba. Tóth legalább akkora név az éjszakai életben, mint M. Richárd, mert ismert szereplője a biztonsági piacnak. Tóth – aki annak idején a Fradi-vezérdrukker, Hipós egykori barátja volt – két évtizede biztosít futballmérkőzéseket a legkeményebb szurkolótáborokkal szemben, manapság pedig ő a hazai stadionok megkerülhetetlen biztonsági szakértője, az NB I. csapatainak felénél ő és az emberei vigyázzák a rendet – írják. Hozzátették: nem csak a focipályákról lehet ismerős, mert a Városligetben zajló építkezések – botránytól sem mentes – őrzésénél is ő volt az őrök hangadója, a ligeti tüntetők velük kerültek konfliktusba.

Tóth egyike azoknak, akiket a sajtóban Kubatov Gábor „katonájaként” emlegetnek, noha ezt az érintettek tagadják. A lap szerint Tóth felhívta M. Richárdot azt követően, hogy Borkai és a szexvideón szintén szerelő Rákosfalvy Zoltánék tudomást szereztek a felvételről, ugyanis ők végezték az ezzel kapcsolatos „magánnyomozást”.

Ennek keretében a Four Seasons Hotelben szerveztek egy találkozót, ahol az M. Richárdnak a felvételt átadó bizonyos F. Gáborral akartak beszélni,

„mert van vele egy kis probléma”.

A lap szerint korábban már sikeresen zsarolták Borkaiékat a videókkal és fényképekkel: mint írják, az érintettek korábban már kifizettek tízmillió forintot egy Suba gúnynéven emlegetett diósdi férfinak, akit J. Zoltánnak hívnak. Az is biztos, hogy Suba azért tudott ennyi pénzt beszedni Rákosfalvyéktól, mert nála bizonyosan ott volt a felvétel, ráadásul azt állította a megzsaroltaknak, hogy a nála lévő anyag az eredeti. Suba egyébként tizenkétmillió forintot kért a felvételért. Rákosfalvy engedett a zsarolásnak, de kétmillió forintot lealkudott, így a diósdi férfi végül tízmillió forintot kapott. A pénzt a hajóút résztvevői dobták össze, fejenként 1,6 milliót fizettek. Mindenki, így Borkai is fizetett – állítják.

A HVG megkereste Kubatov Gábort is egy fénykép miatt, ami a felvétellel kapcsolatos visszaélésben érintett F. Gábor miatt érdekes. A birtokukba került képen ugyanis Kubatov és F. Gábor szerepel, egy repülőgépen utaznak, egymás mellett ülnek és a kamerába nézve fotózkodnak. A kép eredetileg F. Gábor közösségi oldaláról származik 2018 tavaszáról, de a Borkai-botrány után letörölték.