Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján: újra bevonódtak az idősek

Müller Cecília az operatív törzs mai tájékoztatóján: újra bevonódtak az idősek

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt nap adatainak ismertetésével kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját, hozzátette, hazai és nemzetközi szinten is felszálló ágban van a járvány. Mint arról reggel beszámoltunk, újabb 905 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzés, ezzel 31 480 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, emellett 11 beteg elhunyt.

  • 22 482 aktív fertőzött van hazánkban
  • A Covid-19 halálos áldozatainak száma 833 fő
  • Eddig 8 165-en gyógyultak meg eddig
  • 649 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, akik közül 40-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller elmondta, a 68 és 83 év közöttiek hunytak el, majdnem mindenkinek szív-, érrendszeri krónikus megbetegedése volt.

Kiemelte, habár jellemzően még mindig a fiatalabb korosztály érintett a második hullámban, de az idősek újra bevonódtak.

Az országos tisztifőorvos szerint eddig több mint 760 ezer PCR-tesztet végeztek. A lakosság fegyelmezett, de a kijelölt Covid-kórházakban is nő a betegszám, de mint elmondta, "tervszerűen zajlik a dolgozó személyek vezénylése".

Müller ismét felhívta a figyelmet a maszkhasználatra, valamint a kézmosás, fertőtlenítés és a távolságtartás fontosságára.

Közölte, kedvezőbbek az oktatási intézményekre vonatkozó adatok:

jelenleg 21 óvodában és 5 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, emellett teljes digitális munkarend már csak 4 iskolában van, vagyis az adatok javuló tendenciát mutatnak, mert ezek a számok jobbak, mint a múlt héten voltak.

Müller kiemelte, a PCR-teszt elvégzése minden érintett számára biztosított, csak külföldi utazás esetén van szükség arra, hogy saját pénzből fizessük ki a tesztet.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese közölte, áttekintették a V4-es országok beutazására vonatkozó szabályokat.

Úgy döntöttek, amennyiben valaki Csehország, Lengyelország és Szlovákia területéről előre szállást foglalt, úgy már egy negatív PCR teszt is elegendő.

A határokon jó ütemben történik az áthaladás, kisebb várakozásokra kell csak számítani - tette hozzá az alezredes.

Kifejtette, az elmúlt hétvégén 64 rendőri intézkedés történt a boltokban, 24 pedig közlekedési eszközökön a nem megfelelő maszkviselés miatt. Az erre vonatkozó szabály hatályba lépése óta eddig összesen 759 alkalommal intézkedett a rendőrség.

Négy esetben volt szükség rendőri beavatkozásra olyan vendéglátóhelyen, ahol a 23 órás korlátozást nem tartották be - mondta Kiss Róbert.

A hatósági házi karantén betartásával kapcsolatban közölte, 24 óra alatt 11 290 helyszíni ellenőrzés történt.

Az e-távellenőrzést választók száma 1041 fő.

Egy nap alatt 3906 házi karantén elrendeléséről döntöttek.

Az influenzaoltásról, annak beadási módjáról

Müller szerint nem veszélyes, ha valaki úgy oltatja be magát influenza ellen, hogy koronavírusos, de nem tud róla. Sőt, az oltással az influenzától védetté válik. A két betegség közel azonos tünetekkel jelentkezhet, ha pedig valaki oltott influenza ellen, de tünetes, akkor az orvos is könnyebben gyanakodhat koronavírusra. Elmondta, ez az orvosnak is fontos információ.

Az influenzaoltás igénylésével kapcsolatban úgy fogalmazott, jellemzően a háziorvosnál kell igényelni, telefonon, aki megállapítja az olthatóságot, majd pedig szintén ő adja be a rendelőjében. Müller megjegyezte, a védőoltást a munkaegészségügyi rendszeren keresztül, az üzemorvossal is be lehet adatni.

A piacokon is érdemes maszkot viselni

Az országos tisztifőorvos szerint mivel a piacokon közel kerülnek egymáshoz az emberek és nem tudják tartani a másfél méteres távolságot, ezért is itt javasolja a maszkviselést. A lényeg az, hogy az orrot és a szájat eltakarja a maszk, és az arcot fedje, minél kisebb olyan felület legyen, ahol kiszabadulhatnak a cseppek tüsszentéskor.

Müller ezúttal is megjegyezte, hogy a pamutot javasol, mivel azt nemcsak vasalni, hanem magas hőfokon ki is lehet mosni, amitől minden kórokozó elpusztul.

Van és lesz is elég PCR-teszt

A kormány 14,1 milliárd forintot különített el PCR-tesztekre, amiből naponta 8 ezret lehet venni. Arra a kérdésre, hogy ez vajon ez elég-e, Müller Cecília úgy reagált, nincs pénzügyi akadálya annak, hogy mindenkit teszteljenek, akit kell.

Még egyszer a Szuperkupa-döntőről

Arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e a Szuperkupa-mérkőzés utólagos hatásait, azt válaszolta, folyamatosan kapják az információkat a gócos terjedésről, ha a meccsen nagyobb számban lettek volna megbetegedések, akkor azt észrevették volna. “Nincs tudomásunk arról, hogy a mérkőzésen nagy számban betegek vettek volna részt” - tette hozzá Müller.