Márki-Zay: a győzelem azon is múlhat, hogy a kampány utolsó napjaiban sikerül-e megmozgatni az ellenzéki szavazókat

Márki-Zay: a győzelem azon is múlhat, hogy a kampány utolsó napjaiban sikerül-e megmozgatni az ellenzéki szavazókat

A héten véget ér a kampány a Borsod 6-os választókerületben, vasárnap már a választópolgároknak kell döntenie. A két esélyes, Koncz Zsófia a Fidesz részéről és Bíró László, a parlamenti ellenzék közös jelöltje meglehetősen eltérő módon kampányoltak. Koncz Zsófia mögött a teljes kormányzati hatalom felsorakozott, kiegészítve a Fidesz médiabirodalmával, Bíró László viszont a maga eszközeivel sokkal közvetlenebb módon kampányol, és Márki-Zay Péter szerint ez is lehet az egyik döntő szempont majd a voksolásnál. Az ellenzék kampányában is résztvevő hódmezővásárhelyi polgármestert arra kértük, ossza meg velünk Borsod6-tal kapcsolatos tapasztalatait. Interjú.

 

Meglehetősen aktívan, többször is segítette Bíró László kampányát. Mennyiben más ez a terület, mint mondjuk Hódmezővásárhely?

Nyilván, a sok kis település miatt is más az emberek habitusa, mint akár Hódmezővásárhelyen. Az is tény, hogy a kisebb falvakba nem nagyon jutnak el a politikusok. Én sem, de ezért is volt érdekes számomra ez a kampány. Ami még lényeges különbség az, hogy Hódmezővásárhelyen jelentős változások voltak, az emberek ma már sokkal nyíltabbak, aktívabbak. Úgy látom, ez Borsodban még nem tapasztalható. Ha viszont Bíró László az ellenzék közös jelöltje nyer majd hétvégén, akkor valószínű, hogy ezek a változások itt is bekövetkezhetnek.

 

Másfajta gondokkal találkozott ebben a térségben, vagy többé-kevésbé ugyanazok a problémák, csak talán sokkal nehezebben megoldhatóak?

Azt tapasztaltam, hogy a leggyakoribb probléma a szegénység, sok esetben a mélyszegénység. A munkanélküliség, az alacsony bérek és nyugdíjak, tehát a megélhetés Borsodban talán a legnehezebb. Az ottani viszonyokat jellemzi, hogy akikkel én beszélgettem, erős kormánykritikaként fogalmazták ezeket a sajnos állandósult társadalmi és szociális gondokat.

 

Most vasárnap lesz a választás. Milyennek látja az itteni kampányt? Ez talán azért is lényeges, mert a politikai pártok már javában készülnek a 2022-re. Orbán Viktor be is jelentette, hogy ő már kilovagolt...

Eléggé éles volt időnként, de az ellenzék számára nagyon sok tanulsága is van. Örülök, hogy az ellenzéki pártok is küldtek aktivistákat, hogy egy kicsit edződjenek, legyen tapasztalatuk a terepen. Ebből a szempontból még a szavazatszámlálás is az egyik ilyen frontja lehet ennek a választásnak. Ugyanakkor az is jelzésértékű, hogy a Fidesz számára is ez egy nagyon fontos küzdelem, hiszen a kormánypárt mindent bevetett. Egészen sajátos módon még az ellenzéki polgármestereket is belekényszerítették, hogy Koncz Zsófia mellett kampányoljanak. Feltételezhetően olyan ajánlatokat tettek, amit nem lehetett visszautasítani. Találkoztam Kocsis Máté frakcióvezetővel, de miniszterekkel, fideszes parlamenti képviselőkkel és persze a teljes Fidesz média is beleállt a kampányba, nem beszélve a krumpliosztásról... De hát az ellenzéknek is hozzá kell szoknia, hogy nem egy tisztességes terepen van, és erre kell majd számítani a közelgő 2022-es kampányban is.

 

Az ellenzéknek min kellene még erősítenie a hátralévő néhány napban és persze a jövőt illetően?

A kommunikáción, a hatékonyságon szerintem mindenképpen javítani kell. Például a Bíró Lászlót ért nemtelem támadásokra érkezett ugyan válasz, de talán sokkal erőteljesebben kellene ilyenkor reagálni és nem csak helyi szinten, hanem országosan is. Itt van például a kormánysajtó által a hajánál előráncigált úgynevezett varroda ügy. Gondoljunk csak bele! Négy éven keresztül semmilyen pert nem kezdeményeztek Bíró Lászlóval szemben, csak most hozták ezt fel, amikor már a kormányzat is veszélyben érzi a kétharmados többség meglétét. Ilyenkor kell megtalálni a legnyomósabb ellenérveket és ezeket hangoztatni.

 

Bíró László személyét többször is támadta a kormánysajtó, sőt végül nem is indulhatott a Jobbik jelöltjeként. Mit tapasztalt, ez megnehezítette az ellenzék kampányát, vagy éppen ellenkezőleg, ez a fajta kormányzati beavatkozás végül kontraproduktív lett?

Mindkettőre van esély. Persze aki elkötelezett ellenzéki, illetve Fidesz szavazó, azt nem befolyásolják az ilyen dolgok. Azonban úgy vélem, a Fidesz felől érkező támadások mindenképpen aktivizálták az ellenzékre szavazók egy részét, tehát így nézve kontraproduktív lehetett a hatalmi beavatkozás. Jó példa erre Jászberény, ahol a tavalyi önkormányzati választás során 14 szavazattal nyert Budai Lóránt, de a Fidesz kezdeményezésére meg kellett ismételni a választást. Csakhogy ekkor már nem 14 vokssal, hanem kétharmados többséggel nyert a jobbikos polgármester. Az én városomban, Hódmezővásárhelyen másfél éven keresztül válogatott aljasságokkal és hazugságokkal támadtak, és mégis, tavaly októberben ötszázzal többen mentek el szavazni a változásra és választottak meg polgármesternek. Tehát én azt gondolom, hogy a hatalmi beavatkozásnak ez a szintje inkább kontraproduktív.

Koncz Zsófiát erős politikai ellenfélnek tartja, vagy inkább pártja, a Fidesz és a hozzá tartozó kormányzati médiabirodalom az, ami erős és nem a fideszes jelölt?

Őszintén mondom, hogy Koncz Zsófia eddigi megszólalásai engem nem győztek meg arról, hogy ő jobb jelölt lenne Bíró Lászlónál. Az is feltűnő, hogy Koncz Zsófia a borsodi 6-os választókerületben sokkal kevesebb tapasztalattal rendelkezik Bíró Lászlónál, de ettől függetlenül is úgy vélem, a Fidesz egyfajta szegénységi bizonyítványt állított ki magáról, amikor "dinasztikus" alapon indította a balesetben elhunyt Koncz Ferenc után Koncz Zsófiát. Erre egyébként több példa is van, hiszen Orbán Viktor vejének rapid meggazdagodása, illetve más családi összefonódások is ezt a dinasztikus hatalmi berendezkedést mutatják. Persze a pénz és a hatalom megvan, de azt is látjuk, hogy ez nem feltétlenül elég a választók meggyőzésére.

 

Milyen eredményre számít a hétvégi időközi választáson?

Szerintem szoros eredmény várható és az ellenzéki győzelem azon is múlhat, hogy a kampány utolsó napjaiban sikerül-e megmozgatni az ellenzéki szavazókat, akik amúgy hajlamosak elkényelmesedni és némiképp reményvesztettek is. Ezért is lenne nagyon fontos egy erős hajrá a kampány utolsó napjaiban. A közös jelölt, Bíró László szerintem alkalmas jelölt, aki a múltban elkövetett hibáinak az elismerésével és őszinte megbánásával is szimpátiát ébresztett sok emberben.