Magyarországon a legtöbb oltásellenes az 50 év alatti korosztályra jellemző

Magyarországon a legtöbb oltásellenes az 50 év alatti korosztályra jellemző

Az Ipsos szeptemberi elemzéséből kiderült, a magyarok nemzetközi összehasonlításban is szkeptikusnak számítanak a Covid-19 vírus elleni vakcina 2020 évi kifejlesztését, és annak vélt hatékonyságát illetően. Egy hónappal ezelőtt a hazai lakosság mindössze 26 százaléka tartotta reálisnak a vakcina piaci bevezetését erre az évre - írja a 24.hu.

A kutatás 20000 felnőttkorú állampolgár megkérdezésével zajlott le, Magyarországon 100 hazai lakosból 56 nyilatkozott úgy nyár végén, hogy beoltatná magát a vírus elleni készítménnyel, míg a nemzetközi átlag jelentősen magasabb, 74 százalékot tett ki.

Az elutasítás elsődleges oka a mellékhatásoktól való félelem szerepelt, a kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy 50 év alatt erősebb az oltásellenesség hazánkban (49 százalékot), míg az 50-59 éves korosztály tagjai mutatják a legnagyobb nyitottságot a koronavírus elleni oltásra, akiknek minden harmadik tagja fizetne az oltásért. Érdekes, hogy náluk magasabb fizetési hajlandóságot a főiskolai végzettségűek mutatnak, ahol 50 százalékuk, a Pest és Veszprém megyeiek (41 százalékuk és 40 százalékuk), illetve a magas anyagi státuszúak (57 százalék) nyúlnának érte a pénztárcájukba - írja a lap.

Bár a védőoltás elutasítása a 60 év felettiek, a legfeljebb 8 általánost végzett felnőttek körében, valamint például Bács-Kiskun, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kifejezetten alacsony, ez nem jár együtt magas fizetési hajlandósággal. A költségek állami átvállalására ezen lakossági csoportok számítanának leginkább.

- mondta Földes Annamária, az Ipsos Observer üzletágának kutatási vezetője.