Az EP állást foglalt az európai értékek védelmét biztosító új mechanizmus létrehozásáról

Az EP állást foglalt az európai értékek védelmét biztosító új mechanizmus létrehozásáról

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén olyan uniós mechanizmus létrehozásáról fogadott el állásfoglalást, amely a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat védené és erősítené - közölte az uniós parlament szerdán.

A képviselők tényeken alapuló mechanizmus létrehozását sürgették annak érdekében, hogy az unió az "európai értékek felhígulásával szemben" valóban meg tudja védeni jogrendjét, az emberek alapvető jogait és az unió nemzetközi hitelét.

Az állásfoglalás szerint a mechanizmus minden tagállamra nézve egyenlő mérce szerint, tisztességes és pártatlan módon, az arányosság elvét mindenkor tiszteletben tartva működne.

(MTI)

EP-frakcióvezetők: elfogadhatatlan a jogállamiság aláásása

Elfogadhatatlan, hogy egyesek készek túszul ejteni a koronavírus okozta károk helyreállítását célzó alapot saját érdekeik megvalósítására, és az, hogy továbbra is aláássák a jogállamiságot - hangsúlyozta az Európai Parlament (EP) négy frakciójának vezető tisztségviselője a Politico című brüsszeli hírportálon megjelent közös írásában, utalva arra, hogy az európai értékek nem eladók.