Müller Cecília: ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházban, nagyon gyorsan súlyosra fordulhat az állapota

Müller Cecília: ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházban, nagyon gyorsan súlyosra fordulhat az állapota

Mint azt ma megírtuk, 1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, így már 35 ezer 222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 

  • Elhunyt 15 beteg, így az elhunytak száma 913 főre emelkedett
  • 9202-en pedig már meggyógyultak
  • Az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő. 
  • 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóját Gál Kristóf, az ORFK szóvivője kezdte, aki elmondta, csütörtökön 33 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési szabályok megsértése miatt. Ebből 21-szer figyelmeztettek, kétszer bírságoltak, a többi esetben feljelentést tettek. A zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat 11-en sértették meg.

Gál közölte, összesen 3298 karantént rendeltek el csütörtökön, ebből 518-at határátlépés miatt. Az összes hatósági karantén száma 22 385, ebből egy nap alatt 10 546 ellenőrzést tartott a rendőrség, és 34 esetben talált szabálytalanságot.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napi adatok ismertetésével folytatta. Elmondta, a kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. 

Müller elmondta, öten vírusos tüdőgyulladásban hunytak el, ami a koronavírusnak köszönhető, nyolcan szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek. Az elhunytak közül volt, akinek cukorbetegség volt az alapbetegsége. A diabétesz azért számít kockázatnak, mert egy-egy fertőző megbetegedés felboríthatja a cukorháztartást, az anyagcsere-egyensúlyt.

Az országos tisztifőorvos arról is beszélt, emelkedik a kórházban ápoltak száma, majd kiemelte, ha valaki középsúlyos állapotban kerül kórházban, nagyon gyorsan, rapidan kerülhet súlyos állapotba.

Mindenhol javasolt maszkot viselni

Müller a nemzeti konzultáció eredményére utalva úgy fogalmazott, a lakosság véleménye egybeesik a járványügyi szabályokkal. Szerinte mindenhol, ahol nem tudjuk a távolságot tartani, viseljünk maszkot.

Tiszaújvárosról

Tiszaújvárosban kialakult egy gócpont, a közösségi terjedés a jellemző, bárhol jelen lehet a vírus, bárki bárkit megfertőzhet - hangsúlyozta Müller. Tiszaújvárosban egy nagy volumenű építkezésen sokféle nemzetiségű ember dolgozik, és a szűrővizsgálatok eredményeképp 1717 PCR vizsgálatból összesen 242 lett pozitív.

A fertőzötteket külön izolálták, csakúgy mint a szoros kontaktokat, de azokat is, akik negatív tesztet produkáltak annak érdekében, hogy ne tudják bevinni a fertőzést a városba, a közösségbe. 

Megjegyezte, a megyei kórházat is felkészítették, de egyelőre nincs súlyos megbetegedés, mindössze egy ember került kórházba.

A mai napon ezekre a kérdésekre válaszoltak

Utasították-e az orvosokat az egyszer használatos maszkok többszöri használatára az egészségügyben? Nincs erre vonatkozó információ, minden intézmény kétheti adaggal ellátott - közölte Müller Cecília.

Egységes protokoll helyett helyben kell dönteni iskolai fertőzések esetén

Arra az újságírói felvetésre, hogy mi az oka annak, hogy miután egy veszprémi iskolában egy diák vírusos lett, csak a fél osztályt küldték, Müller haza, azt mondta, van az oktatási-nevelési intézményekre egy protokoll, ami igyekszik szabályozni a rendet, "minden eset, minden pozitivitás" ennek a szabályrendszernek az adaptálásával valósul meg. A helyi népegészségügyi hatóság az oktatási intézménnyel közösen deríti fel az adott esetet.

Ingázás

Az ingázás szabályaival kapcsolatban közölte, határátlépés esetén az ingázónak az országhatártól 30 kilométeren belül kell tartózkodnia, és legfeljebb 24 óráig tarthat.

Mi a helyzet a védőkesztyűkkel?

Müller Cecília elmondta, ahogyan a WHO, úgy ő sem ajánlja ezek használatát, sokkal hatékonyabb, ha a fogantyúkat és a közlekedési eszközök belsejét rendszeresen fertőtlenítik, az utasok pedig rendszeresen kezet mosnak, illetve fertőtlenítenek. A védőkesztyűk használata csak az egészségügyben, beteggondozásban kötelező.