ENSZ jelentés: világszerte 29 millió lány és asszony áldozata a modern kori rabszolgaságnak

rabszolgaság
Fotó: ENSZ

Az ENSZ egy friss jelentése szerint jelenleg világszerte 29 millió lány és asszony az áldozata a modern kori rabszolgaságnak - írja a 24.hu. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) közreműködésével készült jelentés a modern kori rabszolgaság alá sorolja:

  • a kényszermunkát
  • a házasságra kényszerítést
  • és a házi szolgaságot.

A rabszolgaság felszámolását zászlajára tűző Walk Free szervezet egyik alapítója, Grace Forrest a jelentést ismertető sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy

ma, a nemzeteken átívelő ellátási láncok korában sokszor a gazdaság normál működésének tekintjük azt, ami valójában kizsákmányolás.

Elítélendőként kiemelte azt a gyakorlatot is, amikor egy bevándorló tartózkodását csak addig tartják jogszerűnek, amíg a munkáltatóval kötött szerződése él.

Grace szerint a világ államainak túlnyomó többsége, 136 ország nem szankcionálja a gyerek- és általában a kényszerházasságot.

A Walk Free és az ENSZ Minden nő, minden gyerek programja közös kampányt indít, hogy cselekvésre sarkalljon szerte a világon a modern rabszolgaság eltörléséért. Ebben többek között az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelését kérik a multinacionális cégektől.