Örményország és Azerbajdzsán a tűzszünet előtt néhány órával még bombázta egymást

Örményország és Azerbajdzsán a tűzszünet előtt néhány órával még bombázta egymást

Örményország hevesen bombáz lakott területeket, amire Azerbajdzsán válaszolni fog - közölte szombaton az azeri védelmi minisztérium, egy karabahi örmény tisztségviselő pedig arról számolt be, hogy azeri rakéták csapódtak be az enklávé fővárosának, Sztepanakertnek egy szintén lakott területén.

Ezek egy-két órával azelőtt történtek, hogy tűzszünetnek kell életbe lépnie a vitatott hovatartozású, zömmel örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-Karabah területén.

Hegyi-Karabah: tűzszünet Örményország és Azerbajdzsán között

Tűzszünetben állapodott meg szombat déltől Örményország és Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah terület én - ismertette szombatra virradóra Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tárgyaló felek közös nyilatkozatát Moszkvában. A humanitárius tűzszünet célja a foglyok és az elesett katonák holttesteinek kicserélése a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) közreműködésével.

Áldozatokról egyelőre nem tettek említést. Az AFP hírügynökség sztepanakerti tudósítója arról számolt be, hogy két robbanást hallott reggel a városban.

A két félnek a tűzszünetről szóló közös nyilatkozatát Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ismertette szombatra virradóra Moszkvában, miután ott az örmény és az azeri külügyminiszter hosszú tárgyalást folytatott és megállapodott.

A humanitárius tűzszünet célja a foglyok és az elesett katonák holttestének kicserélése a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) közreműködésével. A fegyvernyugvás részleteiről a későbbiekben fognak megállapodni - fűzte hozzá Lavrov.

Lavrov hozzátette: Jereván és Baku megállapodott arról, hogy érdemi tárgyalásokat kezd az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportjának közvetítésével a konfliktus békés rendezéséről.

(MTI)