Az uniós járványraktárt mégis Magyarországnak kell fizetnie

Az uniós járványraktárt mégis Magyarországnak kell fizetnie

A kormány még júniusban jelentette be, hogy támogatja az európai uniós forrásból beszerzett lélegeztetőgép-készletéhez egy raktárbázis kialakítását Magyarországon. Ennek becsült költségét 2,5 milliárd forintra taksálták még szeptemberben a magyar közlöny szerint, aminek megvalósulása nemcsak a kormány által felhalmozott több ezer lélegeztető gép tárolására jönne létre, hanem uniós központi bázis is lenne egyben.

2,5 milliárd forintból lesz lélegeztetőgép raktárunk

A kormány még júniusban jelentette be, hogy támogatja az európai uniós forrásból beszerzett lélegeztetőgép-készletéhez egy raktárbázis kialakítását Magyarországon. A legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat pedig már arról is rendelkezik, hogy ez egyelőre mennyibe fog kerülni - írja az mfor.hu.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy „az Európai Unió – Magyarország közreműködésével – vesz lélegeztetőgépeket, ezeket Magyarországon fogja tárolni, de persze ott veti be, ahol szükség lesz rájuk. Vagyis a projekt nem kerül semmibe a magyar költségvetésnek.” A Belügyminisztérium egyetértett ezzel, a tárca még csütörtökön is azt írta a népszava.hu-nak, hogy „a raktár és a benne elhelyezett eszközök bekerülését, készenlétben tartását, valamint azok biztosítását teljes egészében az Európai Unió finanszírozza: 80 százalékban előfinanszírozás, 20 százalékban elszámoláskori megtérítés formájában. Nincs magyar önrész, a magyar költségvetést ideiglenesen – azaz az uniós követő elszámolás lezárásáig, az egyenleg rendezéséig – terhelő összeg.

Ennek azonban ellent mond az Európai Bizottság álláspontja, akiket a lap keresett meg. A válaszukból kiderül, hogy az új raktár építésére nem adnak pénzt. A testület kitért arra is, hogy a depóban saját eszközök is tárolhatók. Az Európai Bizottság állítása miatt újra rákérdeztek a BM-nél, hogy akkor a tárca szerint az unió állja-e a raktár létrehozásának költségeit is, de erre nem kaptak választ.