Greenpeace: Orbán Viktor ne blokkolja, hanem támogassa az uniós klímacél elfogadását!

Greenpeace: Orbán Viktor ne blokkolja, hanem támogassa az uniós klímacél elfogadását!

Jönnek mennek itt a kormányzati emberek, de eddig még senki nem állt szóba velünk

- mondta az Alfahír kérdésére Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse a Karmelita kolostor épülete előtt.

A Greenpeace hétfő reggel 7 órától, szerda éjfélig, 65 órán keresztül demonstrál a kormánynak otthont adó a Karmelita kolostornál. Így üzennek Orbán Viktornak, hogy kifogások helyett érdemi klímavédelmi lépéseket várnak el a kormányfőtől annak érdekében, hogy az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésén a magyar miniszterelnök ne blokkolja, hanem éppen ellenkezőleg, támogassa egy ambiciózus uniós klímacél mihamarabbi elfogadását.

Orbán Viktor egy nemrég lezajlott uniós vitában a felmerült kibocsátáscsökkentési számokat „abszurditásig emelt klímacéloknak" minősítette.

Pedig a 65 órás demonstráció lényege, hogy Európában a károsanyag-kibocsátás legalább 65 százalékos csökkentésére lenne szükség 2030-ig ahhoz, hogy elkerüljük a klíma- és ökológiai katasztrófát.

A "nem cselekvés" költsége sokkal nagyobb lesz, hiszen a klímakárok helyre állítása nagyságrendekkel többe kerülne. Ez mostani árakon számolva meghaladhatja az évi 1500 milliárd forintot. Az átalakításnak viszont nemcsak környezetvédelmi haszna lenne, hanem gazdasági is, mert az elavult erőművek helyén új munkahelyeket lehet majd teremteni. Egyébként csak a Mátrai erőmű bezárásával, már majdnem teljesíteni lehetne a 2030-as klíma célt, ami ez esetben is a 65 százalékos csökkentés lenne

- tette hozzá Perger András. 

A Greenpeace Magyarország akciójához sokan csatlakoznak, akik legalább egy órán keresztül tartják a szervezet üzenetét tartalmazó táblát. Korábban Udvaros Dorottya állt a Karmelita kolostor előtt, de jelezte részvételét Básti Juli, Hernádi Judit, Für Anikó, Pelsőczy Réka, Földes Eszter színművészek, illetve Bartholy Judit klímatudós, egyetemi tanár, Lányi András, filozófus, Munkácsy Béla, a földtudományok doktora és még sokan akik fontosnak tartják ennek az üzenetnek a megjelenítését. Miközben Perger András nyilatkozott lapunknak éppen megérkezett Pokorny Lia színésznő is, hogy részt vegyen a Greenpeace kampányában.

Érdekes, ha például egy építész azt mondja, hogy ezt a falat el kell bontani mert összedől, akkor hallgatnak rá és azonnal cselekednek, de ha a környezetvédelemről van szó, sok esetben a politika és a gazdasági élet szereplői úgy vélik, ez csacskaság, nem olyan veszélyes a helyzet, pedig az évente megdőlő melegrekordok, a hatalmas esőzések a globális felmelegedés éppen ennek az ellenkezőjét mutatják

- mondta lapunknak Pokorny Lia, aki szerint nemcsak a politika magyar, illetve európai és globális szereplőinek kellene megfelelni a 21. század környezetvédelmi elvárásainak, hanem az emberek gondolkodását is ebbe az irányba kell terelgetni.

Fontos számomra, hogy itt demonstrálhatok a Greenpeace-szel együtt, de még fontosabb, hogy a döntéshozók is megfogadják ezeket a környezetvédelmi tanácsokat és még ennél is lényegesebb, hogy a környezetvédelem tekintetében az emberek felfogása, gondolkodása is ebbe az irányba fejlődjön és mindenki számára magától értetődő legyen a környezetvédelem ügye

- hangsúlyozta Pokorny Lia.

Európa állam- és kormányfői október 15-16-án tárgyalnak az új uniós kibocsátáscsökkentési célszámokról az Európai Tanács ülésén, ahol Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök fogja képviselni. A Greenpeace szerint a döntés tétje a Párizsi Klímaegyezmény, vagyis az, hogy a korábbi vállalásokat konkrét tettekre kell fordítani.