Publicus Intézet: ha most hétvégén lenne szavazás, akkor Karácsony Gergelyt újraválasztanák

Publicus Intézet: ha most hétvégén lenne szavazás, akkor Karácsony Gergelyt újraválasztanák

Egy éve választották meg Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterévé. A Publicus Intézet ebből az alkalomból tette közzé annak a közel egyéves kutatássorozatnak az eredményét, amely havi bontásban elemezte Karácsony Gergely munkájának általános megítélését.

A Népszava megbízásából a Publicus 2019 decembertől havonta folyamatosan, legutóbb 2020 szeptember végén, 1000-1000 fő megkérdezésével végezte reprezentatív közvéleménykutatását. Ez alapján Karácsony Gergelyt nagy valószínűséggel ma is újraválasztanák. 

A megkérdezettek csaknem fele (49 százalék) vagy biztosan (35 százalék) vagy valószínűleg (11 százalék) vagy pedig egy széles körű ellenzéki összefogás esetén (3 százalék) el tudná képzelni, hogy egy most vasárnapi főpolgármester-választáson Karácsony Gergelyre szavazzon. Tízből négy (40 százalék) válaszadó vagy biztosan nem (33 százalék), vagy pedig nem valószínű (7 százalék) hogy rá adná a voksát.

Ezzel együtt azonban növekedett az elégedetlenek aránya is. Míg 2019 decemberében a megkérdezettek negyede volt inkább nem elégedett Karácsony Gergely munkájával, addig ezt 2020 szeptemberben már tízből négyen mondták.

A DK, a Momentum és az MSZP-P szavazók döntő többsége inkább elégedetten nyilatkozott Karácsony Gergely főpolgármesterként végzett munkájáról. Ennek a három ellenzéki pártnak a szavazói némileg elégedettebbek most Karácsonnyal, mint 2019 decemberében voltak. Míg 2019 decemberében tízből két bizonytalan szavazó nyilatkozott pozitívan a főpolgármester munkájáról, addig 2020 szeptemberében már tízből négy.

Április és július között végig 50 százalék felett volt az elégedettség a bizonytalanok körében, áprilisban 67 százalék. A magukat Fidesz szavazók nevezők csak a 7 százaléka elégedett most Karácsony Gergely teljesítményével, de március-áprilisban még majdnem minden ötödik kormánypárti budapesti jónak ítélte a munkáját.

A Publicus Intézet 2019 decemberi felméréséhez képest jelentősen nőtt (27-ről 35 százalékra) azok aránya, akik most biztosan Karácsony Gergelyre szavaznának, így tehát összességében valamivel többen vannak azok is, akik különböző hajlandósággal, de megadnák a bizalmat a mostani városvezetőnek. (47 és 49 százalék).