A korábbi összeg majdnem duplájáért védik a közigazgatási intézményeket a Fidesz-közeli őrző-védők

A korábbi összeg majdnem duplájáért védik a közigazgatási intézményeket a Fidesz-közeli őrző-védők

Nettó 48 milliárd forintos közbeszerzést nyert el őrzési és recepciós szolgáltatások ellátására

  • a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.,
  • a Civil Rendszertechnika és Távfelügyelet Kft.,
  • a Univerz Biztonsági Szolgáltató Kft.,
  • a Univerz Biztonságtechnikai Kft.,
  • a Univerz Holding Zrt. és
  • a Valton-Sec Zrt.

alkotta konzorcium – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő szerdai számából. Az állami szektor védelmére a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság írta ki a tendert. A nyertes konzorcium mindegyik tagja Fidesz-közelinek tekinthető, hiszen a Civil cégcsoport tulajdonosa korábban Pintér Sándor belügyminiszter volt, de még most is felbukkan benne Tasnádi László, az Orbán-kormány korábbi rendészeti államtitkára, aki a rendszerváltás előtt a kommunista titkosszolgálat III/II-es csoportfőnökségének dolgozott.

A Univerz cégcsoport személyi összefonódáson keresztül kapcsolódik a Civil cégcsoporthoz, így például ügyvezetője volt az a Marton László, aki Pintér Sándor távozása után a Civilt is igazgatta.

A Valton-Sec Zrt.-t több sajtóorgánum is „a kormány kedvenc biztonsági cége” névvel illeti. Tulajdonosáról, Varga Lajosról az Index portréjából az derül ki, a Fidesz felső vezetéséből többeket, így például Orbán Viktort is közvetlenül felhívhatja telefonon.

A megbízás időtartama a keretszerződés szerint a 48 milliárdos (plusz áfa) keretösszeg kimerüléséig, de legfeljebb 36 hónapig tart.

Az összegről meg kell jegyezni, a G7 korábbi cikke szerint 2017 és 2020 között (vagyis ugyanekkora időtartamra) 26 milliárd forint volt a gyakorlatilag ugyanezen körbe tartozó konzorcium által kért megbízási díj.