Hárman elhunytak a kiskunfélegyházi otthonban, még mindig nem tudni a barcsi idősotthonban megbetegedettek pontos számát

Hárman elhunytak a kiskunfélegyházi otthonban, még mindig nem tudni a barcsi idősotthonban megbetegedettek pontos számát

Már ezer felett jár a járvány okozta halálozások száma, ezért újra szeretnék rávilágítani a kontaktkutatások, valamint a megfelelő számú tesztelés fontosságára, hiszen idős honfitársaink élete múlhat ezen. 

- írta közösségi oldalán Ander Balázs. A Jobbik alelnöke már a harmadik nyílt levelében kérdezi Koós Csabát, Barcs fideszes polgármesterét a helyi idős otthonban tapasztalt megbetegedések miatt.  

A polgármester hétfőn azt mondta, hogy az idősek otthonában csak negatív teszteredmények születettek a lakásotthon részen végzett területen. Ennek mondhat ellent a Barcsi hírek értesülései. Eszerint a Barcsi Szociális Központ Idősek Otthona 26 lakójának és 3 gondozónak pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Ander Balázs ezért is kérte a polgármestertől, hogy pontos adatokat közöljön és ezzel együtt kezdjék meg a személyzet, és a bentlakók tesztelését.

Nagyon fontos lenne, hogy az emberek átlátható adatokat és valós képet kapjanak a járvány terjedésének helyi dinamikájáról is. Ön korábban arról beszélt, hogy a Covid-fertőzések a barcsi idősotthon fenti részére korlátozódnak, és a lenti dolgozók körében csak negatív teszteredmény született. Ismételten kérdezem tehát, hogy a nyilatkozat időpontjában tett kijelentése megfelel-e a valóságnak, vagy sajnos nem ez az igazság, mert már akkor is tudott olyan lenti dolgozóról, aki pozitív eredményt produkált.

- olvasható a Jobbik alelnökének, a térség országgyűlési képviselőjének levelében.

Ander Balázs arra kéri a Barcsi polgármestert, hogy amennyiben van olyan lenti (otthonlakásos) dolgozó, aki szintén megfertőződött, a szépkorú bentlakók megóvása érdekében, tegyen meg mindent, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ minél előbb átfogó kontaktkutatást és tesztelést kezdhessen az idősotthon lakói között is.

Kerestük Koós Csabát, de cikkünk megjelenéséig nem tudtuk elérni Barcs polgármesterét.

Közben egy kiskunfélegyházi idősotthonban 44 gondozott kapta el a koronavírust, hárman pedig meghaltak a fertőzés következtében. 

Feltehetőleg egy tünetmentes konyhai dolgozó volt az első fertőzött. Első körben 17, a kórházban 14, majd a napokban 13, tehát összesen 44 ellátottunknak lett pozitív a tesztje. Ezen kívül 78 dolgozót és kontaktszemélyt teszteltünk, közülük 11 fő lett pozitív eddig.

- nyilatkozta a Félegyházi Közlönynek Gálig Erzsébet intézményvezető.