Körözést adtak ki a fehérorosz hatóságok Cihanouszkaja ellen

Körözést adtak ki a fehérorosz hatóságok Cihanouszkaja ellen

Körözést adtak ki a fehérorosz hatóságok Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető ellen, akit azzal vádolnak, hogy az alkotmányos rend megdöntésére szólított fel - jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az orosz belügyminisztériumra hivatkozva.

Cihanouszkaja röviddel az augusztus 9-i, vitatott eredményű elnökválasztás után elhagyta hazáját, és a szomszédos Litvániába távozott. A választási bizottság által közölt hivatalos adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő elnök a szavazatok több mint 80, Cihanouszkaja pedig több mint a 10 százalékát kapta meg.

Az ellenzéki vezető neve október elején egy oroszországi körözési listán is megjelent. A moszkvai belügyminisztérium akkor arról tájékoztatott, hogy Cihanouszkaja ellen Fehéroroszország adott ki államközi körözést, amely Oroszország területén is érvényes.

Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztusi elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe.

(MTI)