Feketemunkával buktak le a multimilliárdos, Orbánt a magángépén reptető Garancsi egyik cégében

Feketemunkával buktak le a multimilliárdos, Orbánt a magángépén reptető Garancsi egyik cégében

A 24.hu cikke szerint illegális foglalkoztatáson kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy olyan biztonsági céget, amely az Orbán Viktor miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló, a kormányfőt magángépén utaztató Garancsi István üzletember érdekeltségébe tartozik.

Ezt az információt a a NAV közzétételi listájából szűrték ki, eszerint a főtevékenységként személyi biztonsági szolgáltatást végző Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt.-t tavaly nyáron érték tetten, a társaság ellen szóló határozat pedig 2019 végén lett nyilvános, ám a feketén foglalkoztatók széles tömegében nem volt feltűnő a társaság neve.

A cég a Garancsi nevéből képzett GaranSec Zrt. tulajdonában áll.

Emlékeztetnek, a feketelistára került vállalat ahhoz a cégcsoporthoz tartozik, amelyik két másik – szintén kormányközeli – céggel együtt a teljes magyar készpénzforgalom fölött átvette az irányítást 2017-ben.

Garancsi egyébként a száz leggazdagabb magyar listáján 67 milliárd forintos vagyonával immár a 15. helyen áll.

A cikkben felhívják a figyelmet arra is, hogy a Criterion Biztonsági Szolgáltatások Zrt. az elmúlt években átlagosan több mint ötmilliárd forint árbevételre tett szert, ebből az utolsó évben 325 millió forint profitot termelt, magyarán nem küzd pénzügyi gondokkal – ennek ellenére belefért egy kis feketézés.

Az illegális foglalkoztatás részletei nem ismertek, mert a cég nyilván nem válaszolt az újságírói megkeresésre, a NAV pedig adótitokra hivatkozott.

Érdekes kérdés továbbá, hogy a vállalat „NATO beszállításra alkalmas” minősítését mennyire befolyásolhatja egy ilyen ügy.