Autóipari nagyberuházást hoz Kína hazánkba, a kormány több mint 5 milliárddal száll be

Autóipari nagyberuházást hoz Kína hazánkba, a kormány több mint 5 milliárddal száll be

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, mintegy 17,5 milliárd forintos beruházást hoz Magyarországra a kínai Chervon Auto, a miskolci fejlesztéshez a kormány 5,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - számolt be róla az MTI.

Szijjártó elmondta, az autóipari beruházás

első ütemben 138 új munkahelyet teremt, a vállalat célja pedig az, hogy évente kétmillió alkatrészt gyártsanak mind a hagyományos, mind az elektromos autóipari vállalatok számára.

A nyolchektáros miskolci területen egy 26 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot húz fel a kínai cég.

Egy kicsit utánaszámolva ez azt jelenti, hogy a kínai tulajdonú gyárban egy munkahely létrehozását körülbelül 38 millió forinttal támogatja a magyar kormány.

A külgazdasági és külügyminiszter három szempontból nevezte jelentősnek a beruházást: egyrészt, mert a magyar gazdaság zászlóshajóját jelentő autóiparba érkezik, másrészt azért, mert egy eddig csak Kínában működő vállalat hozza létre első Kínán kívüli üzemét, harmadrészt pedig azért, mert a fejlesztés újabb visszaigazolása annak, hogy "Magyarország, a magyar emberek kiváló munkájának köszönhetően továbbra is rendkívül vonzó beruházási helyszín."

Ha már Kína, érdemes megemlíteni, hogy éppen a múlt héten derült ki, hogy politikusoktól és családtagjaiktól jelenlegi és volt diplomatákon, állami cégvezetőkön át kis startupok alapítóiig több mint hétszáz magyar név található abban az adatbázisban, amely egy államközeli kínai cégtől szivárgott ki még szeptemberben.

A kínaiak által megfigyelt személyek listáján mások mellett például Kubatov Gábor, Kunhalmi Ágnes, Gyöngyösi Márton és Orbán Viktor egyik lánya is szerepel.

Kubatov Gábort, Kunhalmi Ágnest, Gyöngyösi Mártont és Orbán Viktor egyik lányát is megfigyelték a kínaiak

Politikusoktól és családtagjaiktól jelenlegi és volt diplomatákon, állami cégvezetőkön át kis startupok alapítóiig több mint hétszáz magyar név tűnik fel abban az adatbázisban, amely egy államközeli kínai cégtől szivárgott ki még szeptemberben.

Az jelenleg még kérdéses, hogy tervez-e valamilyen lépést emiatt a külügyminisztérium, mindössze annyit közöltek, hogy “az illetékes szervek minden befolyásolási kísérlettel kapcsolatban teszik a dolgukat.”

Egyelőre nem tudjuk, lép-e bármit a külügy a kínai lehallgatási botrány miatt

Nem adott semmilyen konkrét választ a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra a kérdésünkre, milyen lépéseket terveznek az államközeli kínai cég lehallgatási botrányának lelepleződése után. A tárca meglehetősen szűkszavú válaszában csak annyit írt, az illetékes szervek minden befolyásolási kísérlettel kapcsolatban teszik a dolgukat.

Stummer János, Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke az ügy kapcsán lapunknak elmondta,

ha egy külföldi hatalom információkat gyűjt a magyar államigazgatási és üzleti szektor meghatározó kulcspozícióiban levő szereplőiről, annak komoly nemzetbiztonsági kockázatai vannak, főleg azért, mert a kínaiak az információkat nemcsak nyilvános forrásból, úgynevezett botokkal gyűjtötték, hanem műveleti tevékenységet is végeztek.