Hetvenegy általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet

Hetvenegy általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját, jelen pillanatban 71 általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet, ez kevesebb mint 3 százalékot jelent. 431 helyszínen, az általános iskolák tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény. Az óvodák közül 314-ben kellett valamilyen rendkívüli intézkedést bevezetni hétfőre, ez az óvodák tíz százaléka, és 178 óvodai csoportot jelent.

191 ezer főt tesztelnek hétfőtől péntekig az oktatási és szociális szférában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a járványügyi adatokkal kezdett, ezekről itt írtunk:

3334 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 91 beteg

3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 177 952 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, tájékoztat a koronavirus.gov.hu: elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3891 főre emelkedett; 43 339-en pedig már meggyógyultak; az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő (az aktív fertőzöttek 22%-a, az elhunytak 25 %-a, a gyógyultak 26%-a budapesti); 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen.

Az oltóanyag-fejlesztésben látunk biztató jeleket, Müller szerint a WHO 170 kutatóműhelyt tart számon, ahol intenzív az ezirányú munka. Arra készülnek, hogy egyszerre többféle oltóanyag kerül a piacra, a befutók közül néhányan már decemberben elkezdik a védőoltások beadását a világon, de a legvalószínűbb, hogy a következő év első negyedévében válhat tömegessé.

A felnőtt oltóanyag 74 százalékát oltották el eddig az influenzaoltásnál, ez csak az első mennyiségre vonatkozik, azóta történt újabb szállítás, és még fog is. Azt tapasztalják, hogy a fővárosban a legnagyobb a kereslet, de további 13 megye is igényelt még influenza-oltóanyagot. Müller azt kérte a szülőktől, hogy akinek 3 éven aluli gyermeke van, november végéig jelezze oltási szándékát, mert a fennmaradó mennyiséget felszabadítják más korcsoportoknak.

Kiss Róbert rendőralezredes ismertette a hétvégéi adatokat: a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt 1022 személynél történt intézkedés. Hat esetben döntöttek vendéglátó/szolgáltatóhely ideiglenes bezárása mellett. Néhány példát is említett: Komárom-Esztergomban egy étterem nyitva volt, három vendég ételt és italt fogyasztott, 30 napra bezárták a helyet. Egy 20. kerületi budapesti italboltban hét személy maszk nélkül tartózkodott, szeszes italt fogyasztott, a vendéglátóhely tulajdonosa az ellenőrzés időpontjában épp egy személyt szolgált ki szeszes itallal, ezt is bezárták.

Müller Cecília újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ellenállónak tűnik a vírus, ezért nem várnak különösebb változást a fertőzőképességet tekintve a fagypont alatti hőmérséklettől. Szintén kérdésre közölte, hogy nem kötelező hamvasztani a koronavírusban elhunytakat.

A tiszti főorvos a jövőre vonatkozóan elmondta, két hét kell ahhoz, hogy hathassanak a korlátozó intézkedések, a kormány a szerdai ülésén tárgyalja újra ezt a kérdést. Ami fontos mutató és még javulást kell elérni benne, az a kórházban ápoltak száma.