Operatív törzs: tizedik napja lecsengőben van a járvány

Operatív törzs: tizedik napja lecsengőben van a járvány

Egyértelműen lecsengőben van a koronavírus-járvány az országban - mondta Müller Cecília az operatív törzs szokásos délelőtti sajtótájékoztatóján. A korlátozások enyhítésével a rendőröknek és a katonáknak már inkább a határoknál történő beléptetésnél van munkája, a pünkösdi hétvégén is viszonylag kevés esetben kellett intézkedniük.

A koronavírus-oldalon közzétett fertőzöttségi adatok ismertetésével kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját Müller cecília, majd az országos tiszti főorvos ezután arról beszélt, hogy milyen a nem és kor szerinti megoszlása a fertőzéseknek. 427 koronavírusos beteget kezelnek a kórházakban, közülük 24-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

  • A 3921 fertőzött 58 százaléka nő, 42 pedig férfi;
  • az összes fertőzött negyedét teszi ki a 65-79 közötti korosztály, a betegek 20 százaléka pedig 80 év feletti;
  • a 19 éven aluliak között összesen 85 fertőzöttet találtak.

Az újságírói kérdésekkel kapcsolatban Müller azt mondta, mivel légúton terjedő vírusról van szó, nincs garancia arra, hogy izolációval megszüntethető a terjedés, azt nem tudják garantálni, hogy a vírus teljesen eltűnik. Azt is elmondta, hogy sem az ivóvízben, sem pedig a szennyvízben nem terjed a vírus.

Lakatos Tibor ezredes arról beszélt, hogy a rendőrök munkája is átalakult a járvány enyhülésével és már a határokon ellenőrzik a belépéseket, intézik a házi karanténokat. A pünkösdi hétvégén keveset kellett intézkedniük a szabályok megszegése miatt. Emiatt nevezte fontosnak a járványügyi készültséget. A humanitárius folyosók addig maradnak fent, ameddig lesznek olyan országok, ahonnan nem lehet korlátozás nélkül belépni.