Tiltakozó akciót indít a Magyar Orvosok Szakszervezete

Tiltakozó akciót indít a Magyar Orvosok Szakszervezete

Rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjtene a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ). Szabad Zoltán sebész, az érdekképviselet elnöke a MedicalOnline-nak adott interjújában aggályát fejezte ki amiatt, hogy a Parlamentben ellenszavazat nélkül elfogadott törvény következményei - amellett, hogy szerinte a munkavállalók érdekeit is sérti - a betegeken fognak lecsapódni.

Ha a közellátásban foglalkoztatott orvosok nem dolgozhatnak másodállásban a nagyvárosoktól messzebb eső járóbeteg-szakellátó intézményekben vállalkozóként, nagy a valószínűsége, hogy ezek a kistérségi rendelők megszűnnek. Ezzel a betegek kerülnek hátrányba, mert akár 40-50 kilométert kell utazniuk az ellátásért, amit nem biztos, hogy meg tudnak tenni

- mondta Szabad Zoltán, aki szerint szintén kevesebb lehet a szakorvos a jellemzően paraszolvencia-mentes hiányszakmákban is, mint az intenzív- vagy a sürgősségi ellátás.

Ezeken az osztályokon a most ugyancsak vállalkozóként foglalkoztatott orvosok az új bértábla szerint kevesebb fizetést kapnak majd, mint eddig. Ha elhagyják a közszférát, vagy nem dolgozhatnak több helyen, megint csak a betegek hozzáférése romlik, ami hosszabb várólistákat eredményez.

- tette hozzá a szakorvos.

Szabad Zoltán közölte, hogy a MOSZ összegyűjti a rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat, melyben a munkavállalók szándékukat fejezik ki, hogy nem fogják aláírni az új munkaszerződéseket, mert nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni. Szerinte ha összegyűlik elegendő nyilatkozat, a kormányzat rá lesz kényszerítve, hogy az akár tömeges rendszerelhagyást egy megnyugtatóan lezárt tárgyalássorozattal megakadályozza.

A MOSZ, Összefogás az Egészségügyért néven akciószövetséget hozott létre, amely egy igazságos, konszenzuson alapuló törvény elfogadásáért küzd, mely a Kjt.-nél nem hátrányosabb a munkavállalókra nézve.

A teljes ágazatot lefedő érdekképviseletként - amelynek így már egy 12 ezer fős, folyamatosan gyarapodó tagság ad erős legitimációt - azt szeretnénk elérni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter leüljön velünk tárgyalni. Másrészt szeretnénk biztosítani a végeken dolgozó, és most nagyon elkeseredett kollégáinkat, hogy nincsenek magukra hagyva, és van remény. Esetleges további lépésekről a tagság véleményét fogjuk kikérni.

- jelentette ki Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke.