Ukrajna óva inti Magyarországot, hogy beleavatkozzon a helyhatósági választásokba

Ukrajna óva inti Magyarországot, hogy beleavatkozzon a helyhatósági választásokba

Az ukrán külügyminisztérium óva intette kedden a magyar tisztségviselőket attól, hogy kárpátaljai látogatásaik során politikai agitációt folytassanak, s hogy beavatkozzanak a vasárnap esedékes ukrajnai helyhatósági választásokba, a tárca ezen kívül a rendvédelmi szervekhez fordult kérve az ilyen cselekmények "értékelését"- írja az MTI tudósítója.

Katerina Zelenko külügyi szóvivő a tárca honlapján nyilvánosságra hozott közleményében azt írta: a minisztérium már több ízben észlelt Kárpátaljára látogató magas rangú magyar tisztségviselők részéről politikai agitációra utaló jeleket. Ezekre diplomáciai úton reagál jelezve, hogy ezzel megsértik Ukrajna választási szabályait, és beavatkoznak az ország belügyeibe.

"Az ukrán külügyminisztérium hivatalos felhívásának figyelmen kívül hagyása csak azt bizonyítja, hogy a magyar félnek rejtett célja van, ami az államközi kapcsolatokban elfogadhatatlan. Emiatt a külügyminisztérium az illetékes rendvédelmi szervekhez fordult, hogy értékeljék a magyar tisztviselők cselekedeteit. Reméljük, hogy Magyarországnak mint uniós országnak a tisztségviselői megértik a jogállamiság fontosságát, és többé nem engednek meg maguknak Ukrajna vagy bármely más szuverén állam törvényeivel ellentétes cselekedeteket"

- fogalmazott a szóvivő.

Az OPORA elnevezésű ukrán civil szervezet október 19-én kérte az ukrán külügyminisztériumot, értékelje egyes magyar tisztségviselők szerinte jogsértő tevékenységét Ukrajnában - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség. A szervezet szerint ugyanis Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára október eleji kárpátaljai látogatása során a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelöltjei mellett kampányolt.