Szeretnék értéket teremteni... – Interjú Kispál Balázzsal, a Stage Dives énekes/gitárosával

Szeretnék értéket teremteni... – Interjú Kispál Balázzsal, a Stage Dives énekes/gitárosával

Meglepetésektől sem mentes lemezes bemutatkozás.

Kispál Balázst vélhetően legtöbben a Mobilmánia ex-zenészeként ismerhetik, hiszen tavalyi kilépését megelőzően hat esztendőn keresztül játszott a csapatban, de ezzel párhuzamosan már jó pár éve egy saját nevével fémjelzett bandát is összerántott. Itt frontemberként, a gitározás mellett énekesként is bemutatkozott, idén év elején pedig – egy névváltást követően, már Stage Dives logó alatt – egy nagylemezt is megjelentetett. A közönséget magyar nyelvű dalokkal megszólító, progresszív elemekkel és virtuóz szólókkal sem spóroló modern rock/metal anyag Függőségem a függetlenség címmel jelent meg (egyelőre online). Az albumot bemutató koncertre október 22-én kerül sor, ami egyben a formáció debütálása is élőben, így minden adott volt ahhoz, hogy meginvitáljuk Balázst egy interjúra.

 

 - Elsőként picit visszatekerném az idő kerekét, egészen addig, hogy pár évvel ezelőtt létrehoztad a Kispál Balázs Band-et. Miért szerettél volna egy „szóló” projekt kereten belül is megjelenni a színtéren?

 - Olyan dalokat írtam, amelyek nem passzoltak volna az akkori zenekaraim stílusába. Viszont számomra kedvesek voltak, és így felvettünk néhányat stúdióban, ezeket elküldtük a rádiókhoz, és lejátszásokig is eljutottak, valamint videoklipet is készítettünk. Azonban megfelelő zenekarnevet nem tudtunk kitalálni, így – mivel én voltam a dalszerző és a szervezéssel is én foglalkoztam – Kispál Balázs Band-ként működtünk.

 - Már eleve frontemberi, énekesi szerepben is gondolkodtál a gitározás mellett, vagy „csak” így alakult?

 - Nagyon ragaszkodom az elképzeléseimhez. Mindig is konkrétan tudtam, hogy mit szeretnék hallani teljes egészében, és ez probléma volt az éneknél is. Nem ismertem ugyanis olyan karakterű énekest, akit el tudtam volna képzelni a dalaimhoz, számomra idegen művésszel meg nem akartam dolgozni. Nem szerettem volna, hogy bármi is rajta múljon, így inkább afelé hajlottam, hogy megtanuljak énekelni. Úgy voltam vele, hogy ezek a saját dalaim, én tudom a legjobban, hogy mit érzek velük kapcsolatban, és hogyan szeretném azt átadni. Már évek óta járok énektanárhoz, és aki megnézi azt a klipet, amit még Kispál Balázs Band néven publikáltunk először, és összeveti a legújabb videónkkal, az hallhatja szerintem, hogy most már máshogy énekelek.

 - És miért és hogyan lett idén a Kispál Balázs Band-ből Stage Dives?

 - Két ok miatt is. Egyrészt, tavaly már ott tartottunk, hogy több lemeznyi anyagunk volt készen, abból válogatva raktuk össze a most nyáron megjelent Függőségem a függetlenség című albumot. És ennek kapcsán a többiekkel – Vass Csabi dobossal és Vincze Levente gitárossal – közösen kezdtük el alakítgatni a produkciót, ami nagyon jó, mert én inkább egy csapatot szeretnék, abban több lehetőséget látok, illetve akkor ez már mindenkinek a közös ügye. Másrészt, mivel sokan kérdezték tőlem a Kispál Balázs Band miatt, hogy rokonom-e a ‘Borzos’ Kispál, úgy voltam vele, hogy most már mégis csak ki kell találni e helyett valamilyen zenekarnevet. (nevet)

cikkbe Stage Dives front

 - A nagylemezre került kilenc dal szövegeit is te hoztad, vagy azok csapatmunka eredményei?

 - A szövegeket teljes mértékben én írtam, de három számhoz volt segítségem. Mong Máté, a Burnout énekese jegyzi a Valami hív, a Vadvirág és a Függetlenség szövegét, az utóbbiból jött a lemez címe is.

 - Mekkora időintervallum alatt született meg ez az anyag? Említetted, hogy több lemeznyi dal közül válogattatok... A dalcsokor teljesen friss, vagy vannak közte olyanok, amelyek régebb óta fejben, fiókban voltak már, csak most lettek véglegesítve?

 - Több évnyi munka terméséből lettek kiválogatva a dalok, olyan is van köztük, amin egy egész éven át dolgoztam. A producer is én voltam, de a Gyermek című számban a szintitémáknál besegített Németh László, akivel anno a Turn Of Mind zenekarban dolgoztunk együtt. Illetve, Mácskovics Szabolcs segített a Játssz még dalban hallható fúvós nagyzenekar hangszerelésében.

 - Izgalmasan hangzik a zenétekről a lemez promójának az a két mondata, hogy „A modern metal hangzást ízléssel vegyítik rockelemekkel, melyeket néhol merészebb harmóniák is színesítenek. Egyes számokba progresszív elemeket is becsempésztek.” Személy szerint ezzel csak egyetérteni tudok, és ennek jegyében leginkább a Valami hív, a Játssz még, és a Függetlenség című dalokat emelném ki, de a klipesített Mélyvíz is egy jóféle megtekert rock nóta. Ez lehet az a plusz, amivel kitűnhettek a kortársak közül, megkaphatjátok a többlet figyelmet?

 - Nem volt cél az, hogy tudatosan olyan dalokat írjak, amivel kiemelkedni szeretnék. Sokszor csak reggel fel kell kelni, meginni egy kávét, és egyből nekiülni gitározni... és akkor jön minden magától, „íródnak” ezek a számok. Nekem valahogy ez működött. Ilyenkor igazából magamnak írtam zenét, a magam kedvében akartam járni. (nevet)

 - Van-e egyébként a Stage Dives-nak ars poetica-ja, azaz követtek-e valamilyen előre eltervezett, közösen jóváhagyott vonalat a zenét, és a mondanivalót tekintve? Valamint, szerinted milyen korosztályt, zenehallgató réteget érhetnek el, szólíthatnak meg leginkább a dalaitok?

 - Szeretnék értéket teremteni, olyat, amiből mások esetleg tanulhatnak, vagy amin elgondolkodhatnak. A dalok mondanivalója egyszerű, és ez általában valakinek vagy tetszik vagy nem. Azt gondolom,  hogy vannak dolgok, amiket nem kell túlbonyolítani. Ami úgy úszik a vízen mint egy kacsa, úgy néz ki mint egy kacsa, akkor az egy kacsa. (nevet)

Nem teljesen látjuk még át, hogy milyen korosztály vevő a dalainkra, de ezt nem is akarjuk erővel megfejteni... Nem is szerettem volna, hogy így legyen, mert a végén még elmentünk volna egy olyan irányba, amivel már nem is tudok azonosulni. Mindennek megvan a piaci rése, és én örülök, illetve hálás vagyok, ha valakinek tetszik a produkciónk, bejönnek neki a számaink. Találkoztam már elég fiatal rajongókkal is, de számomra nem lényeges, hogy milyen korosztály hallgat minket.

cikkbe Stage Dives promo

 - Mik a legminimálisabb célkitűzések, és mik a legmerészebb álmok a csapat működésével, eredményességével kapcsolatban, azaz milyen folytatást képzeltek el?

 - Szeretnénk rotációban bekerülni a rádiókba, a tévébe. Az október 22-ei koncertünk után más fellépéseket is szervezni klubokba, illetve majd fesztiválokra. Egy sztoris klippel, illetve egy szöveges videóval is kijövünk még a közeljövőben. És még van jó néhány dal, amit már megírtam, azokkal is el lehet kezdeni foglalkozni, úgyhogy mindenképpen bővítjük majd a repertoárt.

 - Jelenleg online érhető el az album. Nem is gondolkodtok fizikai megjelenésben?

 - Sokat beszéltünk erről, hogy vajon van-e értelme. Felmérjük az igényt, és ha látjuk, hogy érdemes, akkor mindenképpen legyártatjuk a CD-t, és megvásárolható lesz. Ha nem, akkor csak ajándék formájában juthatnak majd hozzá a kedves zeneszerető emberek.

 

 - Az idei esztendőt teljesen felforgató/átíró Covid mennyiben befolyásolta a zenekar dolgait?

 - Sajnos nagyban befolyásol mindenkit a vírus, így minket, és a munkánkat is. És úgy veszem észre, a közönséget is, mert kevesebben járnak koncertekre. Láttam, hogy egy-két nagy klub visszamondta a rendezvényeket, így azok a zenekarok, akik oda szerveztek bulit, most tehetetlenek. Mi az online világban  is hírt adunk magunkról, és próbáljuk elérni a célközönségünket, igyekszünk egy szép közösséget létrehozni a social media felületeinken. Egyedül az élőzene az, ami kicsit gázos, de megoldottuk egyelőre. (nevet)

 - Ahogy már elhangzott, október 22-e fontos dátum a számotokra, akkor lesz az albumot bemutató koncert, de ami egyben a formáció debütálása is élőben. Így, hogy már egy teljes nagylemeznyi anyag is napvilágot látott, milyen programot állítottatok össze, illetve milyen pluszokkal készültök az estére?

 - A rendezvényre a budapesti Analog Music Hall-ban kerül sor, és amellett, hogy eljátsszuk az egész albumot, az előző évekbeli munkáim is hallhatóak lesznek - bevettük a repertoárunkba két régebbi számomat, a Szálló érzés, és az Üvölt című dalokat. Négy vendégünk is lesz: Varga Viktor is fellép velünk, a Lehet zöld az ég... és az Újratervezés című számait feldolgoztuk metalba, szóval nagyon odazúzunk vele. Aztán eljön Mong Máté, a Burnout énekese, aki az egyik olyan dalunkba fog beszállni, aminek ő írta a szövegét. Molnár Péter ‘Stula’ (Omen, Stula Rock, Crazy Gránát) énekes is jelen lesz, vele is elnyomunk közösen pár számot, illetve Gamsz Árpi, a Mobilmánia frontembere is besegít kicsit a hangulatba. Természetesen vizuál és fények terén is látványos lesz a színpadkép, illetve a koncerten résztvevők között szeretnénk majd különböző ajándékokat kiszórni, ezzel is megköszönve, hogy támogatnak minket a jelenlétükkel. Várunk tehát mindenkit, aki egy jó bulit szeretne látni, hallani, mi adunk neki az biztos!

zenekari fotók: Bikali Sándor