Irak miniszterelnöke gazdasági összeomlástól tart

Musztafa al-Kadhimi
Kép: medium.com

Történetének egyik legsúlyosabb válságán megy keresztül Irak, és félő, hogy a koronavírus-járvánnyal tetézett bajok maguk alá temetik az ország gazdaságát

- mondta Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök szerdán Berlinben.

Az MTI beszámolója szerint a májusban hivatalba lépett kormányfő a német fővárosban tett bemutatkozó látogatásának második, befejező napján tartott tájékoztatón kiemelte, hogy hazája több tényező együttes hatásaként rendkívüli mélységű válságba süllyedt.

Elmondta,

a legfőbb hosszú távú, szerkezeti gond, a legnagyobb "kihívás" a mindenütt jelenlévő korrupció, amelyet tovább súlyosbít a rossz kormányzás, amely az előző kormányok munkáját jellemezte.

Mint mondta, a bagdadi vezetés eddig szinte kizárólag a kőolaj-kitermelésből származó bevételre támaszkodott. A kőolaj világpiaci árának zuhanása viszont megtizedelte ezt bevételt. "Nagyon rossz gazdasági helyzetet örököltem, az államkassza csaknem üres, és a nyakunkon a koronavírus" - fogalmazott Musztafa al-Kádimi, hozzátéve, hogy mindez "szinte teljes gazdasági összeomláshoz vezet".

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Irak jelenleg a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott országok közé tartozik: több mint 430 ezer fertőződést regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma meghaladja a tízezret.

A többnyire arabok és kurdok lakta negyvenmilliós közel-keleti ország helyzetét még inkább nehezíti a szomszédos Irán és az Egyesült Államok viszálya. A Párizsból kedden Berlinbe érkezett miniszterelnök hangsúlyozta, az Iránhoz hű síita milíciák támadásai ugyan az Irakban állomásozó amerikai csapatok és más amerikai érdekeltségű célpontok ellen irányulnak, de leginkább a bagdadi kormány tekintélyét rombolják.

Musztafa al-Kádimi a francia fővárosban tárgyalt Emmanuel Macron államfővel, Berlinben pedig találkozott Angela Merkel kancellárral, aki a keddi megbeszélés előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az új iraki kormány igen erősen elkötelezett a reformok mellett.

A korrupció elleni küzdelem erősítése, a jogállamiság megszilárdítása, az erőszak állami monopóliumának biztosítására tett erőfeszítések és a 2021 júniusára tervezett előrehozott választások bejelentése mind-mind erősítheti az állami intézményekbe vetett bizalmat

- mondta Angela Merkel.

A német kancellár és az iraki miniszterelnök egyaránt hangsúlyozta, változatlanul komoly veszélyt jelent az Iszlám Állam (IÁ) nevezetű terrorszervezet, nemcsak Irakban, hanem az egész társégben. Németország az Iszlám Állam visszaszorítására szervezett nemzetközi koalíció és a NATO tagjaként is támogatja az iraki védelmi erőket a dzsihadisták elleni küzdelemben - jelentette ki a német kancellár, rámutatva, hogy a szövetségi parlament a napokban dönt a hadsereg (Bundeswehr) IÁ elleni küldetésének meghosszabbításáról.