Uniós pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

Uniós pénzek elcsalása miatt emelt vádat az ügyészség

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség két férfi ellen, akik több mint 270 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész szerdán az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleménye szerint az egyik vádlott, egy 74 éves férfi egy alumíniumöntvények gépi megmunkálásával foglalkozó cég ügyvezetője volt. A társaság a tevékenységéhez szükséges gépeket egy lichtensteini székhelyű cégtől szerezte be, amelynek képviseletében a másik vádlott, egy 67 éves férfi folytatott ártárgyalásokat.

A két férfi elhatározta, hogy - az európai uniós támogatási rendszert kijátszva - valótlan árajánlatok alapján eltúlzott összegekre pályázik, így 2009 és 2011 között ötször a szokásos piaci áron felül szereztek be szerszámgépeket vissza nem térítendő európai uniós támogatás igénybevételével.

A 272 millió forintos kárból mintegy 70 millió forint térült meg.

Az esetet az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálta. A Fővárosi Főügyészség a hivatal ajánlását figyelembe véve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a két férfi ellen, és börtönbüntetés, valamint pénzbírság kiszabását indítványozta - olvasható a közleményben.