Kormányinfó: 6 és fél millió vakcinához juthatunk hozzá

Kormányinfó: 6 és fél millió vakcinához juthatunk hozzá

Szerdán ülésezett a kormány, a döntésekről a mai Kormányinfón számolt be a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, Magyarország sem kivétel, a helyzet az egész világon romlik, majd kiemelte, az egészségügyi ellátórendszert sikerült felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani.

Gulyás szerint a vírusnak akkor lesz vége, ha lesz vakcina. Közölte,

az unión keresztül 6 és fél millió oltóanyagot kap majd Magyarország, amire 13 milliárd forintnyi kötelezettséget vállal az állam.

Szerinte ahol érdemben oltások is vannak, az Oroszország és Kína, ezért arra kérték az operatív törzset, hogy vizsgálják meg ezeket a vakcinákat. A kormány kész arra, hogyha ezek valódi védettséget jelentenek, ezekből is rendeljenek.

Arra biztatunk mindenkit, hogy oltassa be magát influenza ellen

- tette hozzá.

Gulyás elmondta azt is, hogy november elsejétől 20 százalékkal nő az ápolók fizetése, amit később, januártól újabb 30 százalékos emelés követ. A háziorvosokról legkésőbb két hét múlva dönthet a kormány.

Gulyás arról is tájékoztatott, hogy az új az új SZÉP-kártya szabályokat meghosszabbítják, és 2021. június 30-ig 400 ezer forintot lehet szálláshelyre feltölteni, vendéglátásra 265 ezer forint költhető, a szabadidő alszámlán 135 ezer lehet. “Ez évi 800 ezer forintos juttatást tesz lehetővé.”

A DK VII. kerületi áramlopásba keveredett képviselőjével kapcsolatban azt mondta: az ellenzéki pártoknak korrupciót tekintve először saját soraikban kellene rendet tenni.

Kérdések - válaszok

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, a terv az, hogy az iskolák normálisan működjenek továbbra is. Az SZFE-blokád kapcsán úgy fogalmazott, a“tárgyaló feleknek sok sikert kívánunk.” A kormány nem tartozik ezek közé, “nincs értelme annak, hogy mi tárgyaljunk.”

Arra a kérdésre, hogy mikor lehet vakcina, azt válaszolta, szakértők azt valószínűsítik, hogy jövő nyárra lehet meg.

Az atv.hu újságírója azt kérdezte, szerinte tartható-e Orbán Viktor korábbi jóslata, amikor is december-januárra tette a járványcsúcsot, Gulyás mindössze annyit mondott: "Meglátjuk".

Kérdésre reagálva hangsúlyozta, nemcsak az eddig befoglalt influenza-oltások lesznek ingyenesek, hanem a későbbiek is.

Mint ismert, élvonalbeli kormánypárti politikusok nem indulnak egyéniben a 2022-es választásokon, ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem igaz az, hogy lemondtak volna Budapestről, ugyanakkor azt elismerte, hogy nem a fővárosban a legerősebbek. Legutóbb 6 kormánypárti és 12 ellenzéki siker született.

A tesztelésről szólva Gulyás kijelentette,

"ahogy a fertőzés nő, úgy fog nőni a tesztek száma."

Egyelőre nem terveznek szigorítani a maszkviselés szabályain, mert a bírság kellően jelentős, elég visszatartó erővel bír.

Arra a kérdésre, hogy mennyi lesz a minimálbér január 1-től, a miniszter nem adott konkrét választ, csak annyit mondott, “ez a kormány mindig a legszegényebbeken akart segíteni.”

Szó esett a Magyarországon megrendezendő MTV Music Awards díjátadóról is, hogy ezért mennyit fizetett a kormány, hogy itt lehessen. Szentkirályi Alexandra közölte, a következő napokban az Magyar Turisztikai Ügynökség honlapján és Facebook-oldalán tájékoztatnak a részletekről, azonban szigorú menetrendhez kötött a megállapodás minden pénzügyi részletének közlése. A magyar kormány az MTÜ-n keresztül támogatja az eseményt, vagyis közpénzből. Azt azonban nem tudni, mennyi az annyi.

Járványügyi szigorítások: biztos, hogy nincs ilyenekre szükség? Gulyás Gergely azt mondta, folyamatosan vizsgálják a helyzetet, de továbbra is az a többségi szakmai vélemény, hogy a jelenlegi szabályokat kell betartani.

"Ha emberi életeket védhetünk meg szigorításokkal, akkor szigorítani fogunk. Amíg az ország működőképességét fent lehet, fent kell tartani."

- mondta.

Az október 23-ai ellenzéki tüntetéssel kapcsolatban Gulyás azt mondta, "az a felelősségteljes magatartás, hogy nyílt tereken nem szervezünk tüntetéseket a koronavírus alatt."

Friss hír, hogy egy KDNP-s képviselő lányát, Szászfalvi-Farkas Lenke nevezték ki Magyarország frissen megnyitott genfi konzulátusán a konzul. Szerinte nem vet fel gyanút a kinevezés. Szászfalvi-Farkas nagy karriert futott be viszonylag rövid idő alatt: két évvel ezelőtt a vajdasági Deli Andor fideszes képviselő mellett gyakornokoskodott.

Az Origo azt kérdezte, segít-e a kormány, hogy a főváros időben befejezze az M3-as metró felújítását, mire Gulyás úgy reagált,

az teljes egészében fővárosi hatáskör. Látnak aggodalomra okot adó részleteket, de reméli, hogy sikerül megvalósítani.

A még idén esedékes Putyin-Orbán-találkozóval kapcsolatban azt mondta, egyelőre nincs időpont, mivel az függ a járványhelyzettől is.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel, Gulyás Gergely úgy reagált, "mi soha nem értettünk egyet a repülőtér eladásával, szemben a szocialistákkal. Ha magyar tulajdonba kerül, magán- vagy köztulajdonba, azt a magyar kormány üdvözli."

Megkérdezték, milyen gazdasági folyamattal számolnak, illetve hogy tartható-e még a jövő évi 4,8 százalékos növekedés? Gulyás szerint erre még nem adható megalapozott válasz, mivel nem tudni, mi lesz.

A kormány szándéka az, hogy ne legyen kijárási korlátozás, de mivel világjárvány van, ha az életvédelme miatt fontos megtenni, megteszik. Annak viszont  lesznek gazdasági következményei. A cél, hogy az ország működjön, végső esetben akarnak ezen változtatni.

Gulyás a Telex kérdésére elárulta, egy miniszterelnöki megbízott is lélegeztetőgépen van, de nevet már nem említett.

Arról is beszélt, hogy a Lánchídra akkor adja oda a pénzt a kormány, ha "szükséges lesz", de egyelőre semmilyen munkálat nem zajlik a híddal kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta,

ha az operatív törzstől olyan javaslat érkezik, hogy vezessék be a kötelező maszkviselést, a kormány ezt megteszi.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy komoly választási változtatásra nem készülnek, választókerületeket, illetve a választási szabályokat alapvetően nem akarják módosítani.