Jack, Európa legnagyobb afrikai elefántbikája újra a Nyíregyházi Állatparkban

Jack, Európa legnagyobb afrikai elefántbikája újra a Nyíregyházi Állatparkban

A huszonhét éves, három méter magas és öt tonna súlyú, Jack névre keresztelt tenyészbika korábban már élt a sóstógyógyfürdői állatparkban, a park két évvel ezelőtt, az Európai Fajmegőrzési Program keretében kölcsönadta a bázeli állatkertnek.

Jacknak és itteni párjának, a tizenkilenc éves, korábban Svédországban élő Kwanzának 2015-ben és 2018-ban született két borja. A bikát a fajmegőrzési program koordinátorai az újabb szaporulat szándékával helyezték vissza Svájcból Nyíregyházára.

Gajdos László, az állatpark igazgatója a helyszínen az MTI-nek elmondta, mivel a szállítás bonyolult ilyen állatok esetében, a park Európa legrutinosabb állatszállítóját kérte fel a feladatra. Bázelben speciális elefántszállító ládába helyezték el az állatot, majd ezt tették fel egy kamionra, amely egy nap alatt teljesítette a svájci város és Nyíregyháza közötti távolságot.

Nyíregyházára érkezve már nagyon morcos volt az elefánt, szeretett volna kiszállni a ládájából, de amikor meghallotta és megismerte korábbi gondozóinak hangját, megnyugodott, a vezényszavakra elhagyta a konténert és elfoglalta régi szállását - számolt be Gajdos László. Hozzátette, amint újból megszokta belső és külső kifutóit, megkezdődik az összeszoktatás az elefántcsalád többi tagjával.

Az elefántházban felkészültek az ereje teljében lévő bika érkezésére, az épületben külön bikabiztos részt alakítottak ki. A készültség nem véletlen: a felnőttkorba lépő bikákban időközönként hormonális változások játszódnak le, ilyenkor a tesztoszteron szintjük a normális tízszeresére emelkedhet, az állatok viselkedése pedig rendkívül agresszívvé és veszélyessé válhat. A minimum három héten át tartó, ám akár hosszú hetekre is elnyúló állapot levezénylésére felkészültek az állatpark szakemberei.

Jack érkezésével újra kiegészült az afrikai elefántok tenyészcsordája, az ivarérett bika mellett két nőstény és két borjú él Nyíregyházán. Gajdos László ezzel kapcsolatban megjegyezte, a remények szerint jövő tavasszal ismét "egymásra talál" Kwanza és Jack, szerelmükből pedig újabb utódot remélnek a szakemberek.

Az állatparkban jelenleg öt afrikai és három ázsiai elefánt él. Magyarországon az afrikai faj csak itt látható, Európában pedig csak négy állatkert tart egyszerre ázsiai és afrikai elefántfajt. 

(MTI)