Lukasenka felszólította a szülőket, hogy vegyék rá gyerekeiket, ne járjanak tüntetésekre

Lukasenka

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök felszólította a középiskolás és egyetemista diákok szüleit, vegyék rá gyerekeiket, hogy ne járjanak az engedély nélküli tüntetésekre - jelentette kedden a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.  

"Vigyék haza a gyerekeiket az utcáról, nehogy bántódásuk essen. A többiekkel szemben mi a törvény teljes szigorával fogunk fellépni" - mondta Lukasenka a hatodik összfehérorosz népgyűlést előkészítő találkozón.

Az elnök ezenkívül úgy vélekedett, hogy a nem engedélyezett tüntetéseken részt vevő diákokat el kell bocsátani az egyetemekről.

"Küldjék őket a hadseregbe, a többieket pedig tegyék ki az utcára. Hadd járkáljanak ott. De az egyetemről zárják ki őket" - mondta Lukasenka.

Hozzátette, hogy ugyanez vonatkozik azokra a tanárokra is, akik csatlakoznak a tüntetésekhez.

Lukasenka korábban többször figyelmeztetett, hogy a nem engedélyezett tiltakozó megmozdulásokon sok a fiatal és az egyetemista. Október 20-án leváltotta három felsőfokú tanintézet rektorát, akik a diákjaik tiltakozó aktivitásának mozgatói voltak.

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta - amelyen a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenkát a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké - hétről hétre hatalmas tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó lemondani.

(MTI)