Operatív törzs: egyelőre nem látják a járvány platóját

Operatív törzs: egyelőre nem látják a járvány platóját

Keddi online sajtótájékoztatóján az operatív törzs ismét beszámolt az elmúlt 24 óra adatairól, intézkedéseiről.

Mindezeken túl Müller Cecília hangsúlyozta, fenn kell tartanunk a járványügyi éberséget, az egyéni felelősség pedig nélkülözhetetlen.

Kifejtette, a következő napokban különösen szükséges kerülni a felesleges kontaktusok számát, a leghatékonyabb védekezési eszköz azonban továbbra is a maszkviselés, a kézmosás, a távolságtartás, valamint a felületek fertőtlenítése.

Az országos tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy az egészségügyi ellátórendszerek felkészültek, s

mindenki meg fogja kapni azt a magas szintű ellátást, amire gyógyulása érdekében szüksége van: a kijelölt központokban tárgyi és személyi tudás összpontosul.

Szót ejtett arról is, miszerint napi szinten folyik a fertőtlenítő nagytakarítás az iskolákban, továbbá, ahol korábban előfordult koronavírusos megbetegedés beazonosítása, ott a honvédség járványügyi bevetési csoportját is igénybe veszik.

Ismét hangsúlyozta, kerülje a közösségeket az, akinek bármilyen tünete van, továbbá mondjunk le azokról a programokról, amik nem feltétlenül szükségesek.

A 42. és 43. hét adatait összehasonlítva elmondható, míg előbbin 8932 eset volt, egy héttel később már 13 797 fertőzést regisztráltak, továbbá minden korosztályban emelkedik a fertőzöttek aránya, ami azonban eltolódott az idősebb korosztályok felé.

A 40-49 évesek aránya a legmagasabb 20,5 százalékkal, az összes fertőzött 16 százaléka 65 év feletti, 5 százaléka 15 éven aluli.

Megfigyelhető, hogy míg a járvány első hullámában az idősek voltak érintettek, a második elején a fiatalok, most pedig inkább a középkorúak.

Hazánk megyéit nézve a pozitív esetek 20 százalékát a fővárosban azonosították, utána Pest és Borsod megye következik, míg a lista végén továbbra is Tolna áll, a 43. héten pedig csak Somogy megyében csökkent a fertőzések száma.

Kiss Róbert rendőr alezredes a járványügyi szabályok szigorításáról számolt be:

  • a beutazás miatt elrendelt karantén szabályait egyszerűsítette az Országgyűlés: a határátlépéskor a rendőrrel kell közölni a karantén helyszínét, és kötelezhető a digitális ellenőrző szoftver telepítésére,
  • a karanténszabályokat megszegőkre 5000 -150 000 forintos bírság szabható ki mostantól.

Kiss Róbert továbbá ismertette:

  • a védelmi intézkedések megszegése miatt 48 rendőri intézkedés történt: ebből 17 maszkviselés elmulasztása miatt volt tömegközlekedési eszközökön, míg kereskedelmi helyiségben 31 esetben léptek fel, 
  • a tranzitszabályok megszegése miatt 26 esetben kell intézkedni,
  • 11 993 helyszíni karantén-ellenőrzést hajtottak végre, 3862 új karantént rendeltek el, 27 050 az összes érvényes hatósági karantén száma,
  • 476 büntetőeljárást rendeltek el, 90 gyanúsítottat hallgattak ki.

Újságírói kérdésre, miszerint mit tegyen az a várandós nő, aki megfertőződött, Müller Cecília kifejtette, mindenképpen szükséges az őket gondozó orvos tájékoztatása, az általános szabályok pedig rájuk is vonatkoznak. Elmondta azonban azt is, megannyi tudományos publikáció alapján úgy tűnik,

nem okoz a koronavírus fejlődési és egyéb rendellenességet a magzat számára,

a szoptatás időtartama alatt viszont légúti fertőzéssel az anya megfertőzheti gyermekét, ezért fontos, hogy betartsa a higiénés szabályokat, úgy, mint a maszkviselés és kézfertőtlenítés.

Arra a kérdésre, hogyan alakul a koronavírus-járvány terjedése Magyarországon, mi az a pont, ami indokolja a további szigorítást egyértelmű választ nem adott a tisztifőorvos. Mint ismertette, egyértelmű a tendencia: dinamikusan nő a fertőzöttek száma.

Egyelőre nem látjuk a járvány platóját, ezért feltétlenül szükség van a szabályok betartására

 

– mondta, s hozzátette, folyamatosan értékelik az adatokat, a múlt héten szigorítottak a sportesemények esetében és a karanténszabályokon is, de a szigorítás nem helyettesíti a fegyelmezettséget és az egyéni felelősséget.