A médiaszabadság sokszínűségének védelmét az EU-ra bízná egy jelentéstervezet

A médiaszabadság sokszínűségének védelmét az EU-ra bízná egy jelentéstervezet

Az Európai Uniós egy új jelentéstervezeten dolgozik annak érdekében, hogy uniós szinten jöjjön létre egy olyan mechanizmus a médiaszabadság és médiapluralizmus védelmére, amely konkrét előírásokat és ösztönzőket tartalmaz.

A Népszava szerint többek között ez áll az EP állampolgári jogi bizottsága elé került állásfoglalás-tervezetben, amelyről ma szavaz a szaktestület, majd várhatóan néhány hét múlva a parlament plenáris ülése.

A dokumentum szerint 

"sajnálatos, hogy egyes uniós országokban a közszolgálati műsorszórás kormányzati propagandává silányult, amely gyakran becsmérli az ellenzéket és a társadalmi kisebbségeket."

A jelentésben az áll, hogy az Európai Parlament felszólítja az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre egy olyan jogi eszközt, amelynek segítségével ellenőrizhetővé válik, hogy a közmédia megfelel-e a tényeken alapuló, tisztességes és etikus újságírás követelményeinek. A jelentéstervezet elutasítja az információhoz való hozzáférést korlátozó kormányzati magatartást is.

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a sajtó képviselői megfelelően tudósíthassanak a parlamenti vitákról és hozzáférhessenek közérdekű adatokhoz.

Az EP azt is nehezményezi, hogy bizonyos kormányok állami támogatások segítségével rombolják a média sokszínűségét, ezért „kéri a Bizottságot, hogy tagállami szinten ellenőrizze a meglévő uniós eszközök alkalmazását a médiatulajdonlás koncentrációja és az illegális állami támogatások ellen”. A képviselők kifogásolják, hogy egyes tagállamokban a médiaszabályozó szervek a kormány befolyása alá kerültek és elfogultak a hatalmon lévőkkel szemben kritikus kiadványokkal.

Az állásfoglalás megerősíti, hogy az EU következő többéves költségvetésében egy állandó európai újságírói alapot kell létrehozni, amely közvetlen pénzügyi támogatást nyújtana a független újságíróknak és médiaorgánumoknak.