Nőhet a bolti maszkviselés be nem tartására vonatkozó bírság

.

Emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszeg a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén - írja a kormányközeli Magyar Idők Nemzet.  

A lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta, hogy kezdeményezték a kormánynál, hogy a maszkviselési kötelezettség kiterjesztése és az ezzel kapcsolatos ellenőrzések szigorítása érdekében növelje meg a boltokban tetten ért szabálysértőket sújtó bírságösszegek alsó, jelenleg ötezer forintos határát.

Teljes mértékben helyesnek és támogatandónak nevezte a kormány szándékát a maszkviselés ellenőrzésének szigorítására vonatkozóan, mivel a járványügyi helyzet mostanra drámaivá vált.

Vámos György szerint a kereskedőknek alapvető érdekük, hogy folyamatosan biztonságos körülmények között bonyolódjon a hétről hétre erősödő év végi szezon az üzletekben, mérettől függetlenül.

Viszont nem lehet minden vevő mellé külön ellenőrt állítani, ezért  látványos előrelépést hozhat, hogy a büntetési összeg elrettentő erejű emelése még nagyobb figyelemre készteti majd a vásárlót

- szögezte le, hozzátéve: nem a bírságolás a cél, ezért nem azt javasolják, hogy már a legenyhébb esetekben is pénzt fizettessenek, hanem azt, hogy a bírságolásra eddig is alapot adó helyzetekben markánsan emelkedjen az alapösszeg. Úgy véli, már eleve visszatartó ereje van, ha a helyszínen megjelennek az egyenruhás rendőrök.

Vámos György hozzáfűzte, hogy támogatják azt a szakszervezeti felvetést, miszerint az ünnepi bevásárlások idején nagyobb erővel biztosítsák a láncok a kötelező ellenőrzési feladatok ellátását.